Учителката Ася Пеева от Поморие, която спечели депутатско място с преференции, няма да бъде притискана да се откаже от парламента. Тя бе 11-а в листата, какъвто бе и номерът на ГЕРБ в бюлетината. Така вероятно заради ефекта 11/11 и объркването на избирателите Пеева пренареди листата и стана втора. ГЕРБ вкарва шест депутати от Бургаска област.
Само преди минути Томислав Дончев от ГЕРБ коментира, че няма начин партията да не се съобрази с преференциите на фона на референдума от миналата година, който заложил на мажоритарното начало.

Това са вторите парламентарни избори, на които избирателите можеха да пренареждат листите. През 2014 г. в някои изборни райони при ГЕРБ отново имаше размествания, но тогава ръководството на партията накара избраните с преференции да се откажат от депутатските си места. Сега обаче уверяват, че това няма как да се случи. Преди два дни от БСП първи заявиха, че ще се съобразят с преференциите и няма да притискат деветимата, избрани по този начин (при тях заради ефекта 10/10).

Ася Пеева в момента е общинска съветничка в Поморие. Тя е спечелила гласове не само заради съвпадението на номерата, но и заради мобилизация на поморийци. Пеева е получила около 1500-1600 преференции от града си, което вероятно показва, че и местната структура е работила за своя представител.

Самата Пеева също вече е обявила, че няма да се откаже от шанса, който е получила, и ще стане народен представител.
 


Източник и колаж: Флагман.бг