Преговорите за бъдещото управление не са лесни, различните партии имат различни програми, цената в прекия и преносен смисъл става прекалено висока. "Има екипи, смятаме...". Това заяви късно снощи Томислав Дончев от ГЕРБ пред БНТ по повод преговорите за съставяне на ново правителство.
Той изтъкна, че никой в Европа не ни е поставял условия да има и какво да бъде бъдещото правителство. 

"Пенсии по 300 лева - много е трудно, последната седмица мина в изчисления какво може, аз лично искам да бъдат не 300, а 500 лева. Въпросът е обаче какво може да понесе пенсионната система. Говорим с колегите, оптимист съм, че ще намерим решение. Демокрацията не е диктатура на мнозинството, основната задача е как да се намери тази политика, която да отразява обществените настроения. Четейки резултатите безспорно сме победители. Какво обаче правим след като една голяма част от обществото мислят, че Европа не е правилното място, отговорите на подобни въпроси не са лесни", обясни Томислав Дончев. 

Има институционален тон във всичко, което се случва през последната седмица. Признавам си, трудно ми е да разбера какво се случи със законодателните промени в изборния кодекс, а и като цяло политическите събития през последната седмица, каза той.

"Може да се прочете като залагане на мини спрямо следващото управление. По-любопитна е ситуацията с отмененото постановление 208 за бежанците. Отменено на извънредно заседание, новото се пуска седмица по-късно, но излиза, че редовното правителство трябва да го приеме. В момента сме президентска република, искрено вярвам, че неголяма част от тези "странни случаи" идват от президента, каква част са от самото служебно правителство. Случая с АМ "Струма" и провалената обществена поръчка въобще не искам да го коментирам", заключи Томислав Дончев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!