Ресор „Икономика", идеята за административната тежест и плоският данък са въпросите, на които ГЕРБ и Обединени патриоти намират най-много пресечни точки в преговорите, които водят в последните дни за съставяне на коалиция. Това каза Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в 43-то НС и член на преговорния екип на ГЕРБ с Обединените патриоти за съставяне на кабинет, цитиран от Фокус.
Той уточни, че предизборната програма на ГЕРБ ще бъде част от управленската програма на коалицията, ако се състави такава, като ще бъде допълнена с някои от идеите на Обединените патриоти. 

„Имаме три основни идеи, едната от които е административната тежест, която ще бъде допълнена с идеите на колегите. Втората основна идея е, че трябва да подкрепим инвестициите, в тази връзка планираме дофинансиране в Закона за насърчаване на инвестициите, така че да предоставим повече стимули за български или чужди предприятия и инвеститори“, каза още Делян Добрев. 

Той посочи още, че Законът за насърчаване на инвестициите включва както изграждане на инфраструктура, от страна на държавата до предприятието, така и възстановяване на осигуровките от страна на работодателя за първите две години или дори в някои случаи може да включва и възстановяване до 10% от инвестираната сума. 

Според него насърчителните мерки в закона са достатъчни, но до сега не е стигал финансовият ресурс, за да бъдат подкрепени повече предприятия. 

Той коментира още, че Управленската програма на бъдещото правителство трябва да насърчи икономическия растеж и да гарантира финансовата стабилност на България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!