Необичайно голям е броят на нерешилите да гласуват - 20%! Това заяви Чавдар Найденов от агенция ”Афис” в предаването ”Денят на живо” по Канал 3. Според него ситуацията в страната от неделя насам вече е променена заради Турция.
”В момента сме в една обща ситуация - усещане за несигурност. В такава ситуация всичко може да се случи”, каза от своя страна политолога Страхил Делийски. ”Несигурност има и в Европа и в САЩ”, смята той. Несигурност има и в изборите! За пръв път от много време насам не се знае кой ще бъде победител. Това не се е случвало много отдавна”, каза още той.
 
”Досега не е поставян въпросът: Ще я има ли България или няма да я има? Ние сме свикнали, че точно този въпрос е решен. Досега споровете са били каква ще бъде, дали някога ще се съвземе икономически и социално. Тези, които са решили за кой ще гласуват ще искат да чуят от политиците какво мислят – ще прояви ли България субектност, ще каже ли на Ердоган много любезно ”до тук” или ще подвива опашка”, коментира още Найденов.

”Това е в състояние да емоционализира”, смята Делийски.

”На БСП и Обединените патриоти име е по-изгодно да бият тревога, защото десните се асоциирали с идеята, че въпросът ни е решен завинаги в НАТО и ЕС и сега са в тежко положение, ако този въпрос се окаже централен”, каза Найденов.

Кампаниите на БСП и ГЕРБ са различни! Кампанията не ГЕРБ залага почти изцяло на технологичната експертиза, а БСП залага на потребността от нова разказване, което да даде някакъв тип ориентир в новата ситуация. ГЕРБ предлагат повече от същото с идеята, че същото е сравнително прилично и е нещо, за което здраво можем да се хванем, докато БСП показват не дотолкова различното, а че има нужда от някаква промяна.

Според Чавдар Николов обаче кампаниите на двете партии почти не се различават.