Ако след изборите не бъде съставено редовно правителство, служебното ще излъчи еврокомисар и ще преговаря за силен ресор. Това обяви в предаването „Тази събота” по bTV вицепремиерът Деница Златева, която отговаря и за подготовката на страната ни председателството на Съвета на ЕС. 

България няма свой еврокомисар от края на октомври 2016 г., след като Кристалина Георгиева напусна ЕК, за да поеме директорски пост в Световната банка. 

„Не е приятно за държава членка да няма свой представител в ЕК, но в тази изострена политическа обстановка служебното правителство прецени, че няма да излъчва еврокомисар”, коментира Златева. 

По думите й председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер проявява разбиране. Вицепремиерът каза още, че засега не са обсъждани имена за еврокомисар. Кандидатурата ще зависи и от ресора, уточни тя. 

Относно подготовката за европредседателството догодина Деница Златева обяви, че има забавяне в определени области като културната програма и приемането на комуникационна стратегия. 

Тя отчете, че за краткото време като служебен министър е успяла да създаде добра организация между институциите. 

Вицепремиерът обеща прозрачни процедури по обявяването и провеждането на обществените поръчки, свързани с подготовката на председателството. 

Една от най-големите поръчки е за 2 млн. лв. и е за акредитационната процедура. 

„75 млн. евро е бюджетът за председателството. Доколкото зависи от мен, няма да има предрешени конкурси”, каза още Деница Златева.