Това, което ще се случи през следващите 2 седмици, е отражение на това, което се случи през последния месец, заяви за БНТ проф. Даниел Вълчев от Реформаторския блок.
"В целия свят има едно чувство, че хората са изоставени от своите елити. И у нас е така. Това е положението след Първата световна война. Хората знаят, че имат управници, уж те са ги избрали, но лицемерието е много силно, пращат ги на война, децата им отиват на война, не се връщат... Сега положението е горе долу така", изтъкна политикът,  като добави, че обикновено тогава излизат популистки водачи и нещата се преобръщат.
 
"Ние сме свидетели, че Марешки говори от името на народа срещу елита – това е абсурдно", заяви Вълчев.

"Ние сме в странна ситуация – от една страна ГЕРБ, РБ и ПФ имаха резултат, напълно достатъчен, за да управляват. Проблемът не е в липсата на гласове, а в липсата на легитимност. Тази криза не се поправя като се направи тактически маймунджилък. Най-демократичният ход е да се иде на избори и да се види кой къде е", заяви политикът. 

Даниел Вълчев разкри каква според него е стратегията на ГЕРБ: "Борисов е много интуитивен. Според мен партията ще остави страната 2-3 месеца да се люшка без липса на ясно управление. Хората е много вероятно да си кажат тогава: "добро или лошо, с ГЕРБ е по-стабилно".