Днес обсъдихме няколко неща, между които мога да отлича оценка на правителството на ГЕРБ и разнообразните му коалиционни партньори. Оценката е крайно негативна. Това каза Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на БСП по време на пресконференция след заседание на Бюрото, предаде „Фокус“.
„Въпреки различните успехи, с които ни заливат, хората в България живеят все по-зле. Чувството за несигурност се увеличава, качеството на здравеопазването намалява, достъпът до образование се ограничава допълнително“, коментира Крум Зарков, цитиран от "Фокус".

По думите му БСП не само критикува, но и на Изпълнителното бюро са обсъдили подробна платформа под мотото на промяната, с която искат да се обърнат към гражданите и да им кажат честно, откровено какво предлагат.

„Няма да натрапваме тази платформа“, заяви Зарков и посочи, че от 23 януари БСП започва разговори по платформата. Той уточни, че първо ще се проведе среща със сектор „Земеделие“, след което местна власт, образование, наука, политика за младежта, с браншови организации и заинтересовани страни.

Зарков обясни, че на Изпълнителното бюро са обсъдили коалициионната рамка на изборите. „Искаме да допринесем за промяната на общия политически живот“, коментира той и обясни, че БСП се противопоставя на задкулисни договорки.

„Ще изготвим коалиционна рамка, която надявам се да бъде утвърдена от Националния съвет и, по която ние ще се водим пред вас по начина, по който искаме да правим политиката и да управляваме страната“, заяви Крум Зарков и уточни, че след обяд продължават обсъждането на промените в Устава на партията.

Драгомир Стойнев изброи някои основни акценти на платформата на БСП. Той коментира, че БСП предлага фонд „Иновации“. Стойнев коментира по отношение на политиката за семействата ще се спада до 50 лв. на дете месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители.

„Нашето желание е да се възроди българската икономика. Основен акцент е българският предприемач, който желае да развива своя бизнес тук“, заяви Стойнев. По думите му не трябва да има икономика, която да разчита на европейския фонд и чуждестранни инвеститори.

„Икономика, базирана на българската индустрия и производство и българските вътрешни инвестиции. Данъчната тежест към бизнеса няма да се увеличи.

Корпоративен данък и данък дивидент остават непроменени“, каза той. По отношение на плоския данък Стойнев посочи, че БСП смята да има допълнително облагане за богатите хора, за тези, които получават над 10 хил. лв. месечно доходи от заплати, наем, ренти.

„10 хил. ще плаща 20 % данък върху доходите на физическите лица“, коментира той и обясни, че става въпрос за 7000 човека в държавата. Според Стойнев по този начин ще се възстанови една социална справедливост.