Дори да бяхме спечелили вота, кабинетът пак щеше да падне. Това е заради Патриотите и бюджета. Това признание направи премиерът Бойко Борисов през днешния важен ден, когато парламентът гласува и прие оставка на кабинета.
„Водили сме разговори с Патриотите. Те категорично казаха, че няма да подкрепят бюджета. И в един момент, дори да бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да си приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство. БСП, ДПС, АБВ, патриотите – всички са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ние ще правим реформа и ще продължим да работим?”, уточни премиерът в оставка.

„В момента бюджетът е най-важен за държавата, защото от тези популистки предложения, от данъчните им реформи, които предлагат, на годишна база, ако направят такава пенсионна система – с 300 лева минимална пенсия, без да събират повече приходи, един бюджет ще увисва с 3 милиарда. На третата година ще са 9 милиарда. Ще се изхарчи фискалният резерв, който помните, че го заварих на 3 цяло и нещо, сега е над 13-14 милиарда”, уточни той.
 
Попитан защо, щом патриотите са се отделили още преди изборите, не направихте правителство на националното съгласие, тоест на малцинството, в името на стабилността?, Борисов заяви: „Защото няма с кого. Как да го направя чисто ГЕРБ, като сме загубили изборите? На изборите БСП, ДПС, голяма част от реформаторите, голяма част от патриотите гласуваха за г-н Радев. Те имат пълното болшинство в момента”.

„Дали ще правим промени в ГЕРБ си е наша работа, на партията – като направим, да поправим. Следващите дни ще съм по-свободен, ще събера кметовете, ще събера областните управители, ще събера нашите ръководители на ГЕРБ, Изпълнителната комисия, ще си направим отчетите и ще преценим защо при трето тримесечие брутният вътрешен продукт на България, ръстът на икономиката се вдига с 3,6 процента. Втори сме в Европа Преди 2 г. никой не си го представяше това”, уточни Борисов.