Анкета с три въпроса сред симпатизантите на ГЕРБ ще определи поведението на политическата сила в предстоящите предсрочни парламентарни избори. Хората на Бойко Борисов ще питат своите избиратели кои сфери на обществения живот трябва да бъдат акцент в програмата им. 
Трябва да се изберат 5 измежду: транспорт, усвояване на средства от ЕС, туризъм, регионално развитие, външна политика, околна среда, земеделие, спорт, култура, вътрешен ред и сигурност, конвенционална (битова) престъпност, политика към бежанците, пребиваващи в България, подобряване на инфраструктурата (строителство на магистрали, пътища и др.), икономика, енергетика, здравеопазване, социална политика, общо благосъстояние и стандарт на хората, финанси и данъчна политика, правосъдие и образование.
 

Борбата с корупцията, която често е посочвана от анализатори като основен инструмент за преодоляване на икономическия застой в съседна Румъния, не е изведена като отделен приоритет в анкетата, няма и възможност да бъде дописана.


Другите два въпроса са за „естествените политически партньори на ГЕРБ”, както и за политическите сили, от които партията трябва да се дистанцира. Възможните отговори са едни и същи – 5 измежду БСП, ДПС, Обединени патриоти, Реформаторски блок, ДСБ, АБВ, „Да, България”, „Воля”, „Движение 21”, ДОСТ, „България без цензура” (закрита под това си име от лидера си Николай Бареков – б.р.), Български демократичен център, „Нова алтернатива”, „Зелените”, „Глас народен” и друга – но без възможност да бъде написано конкретно име.


Отново днес финансовият министър Владислав Горанов коментира, че коалиция с БСП е „политически Франкенщайн”, който би произвел слаба изпълнителна власт и би бил възможен само при извънредни обстоятелства, засягащи сигурността.