Министър-председателят в оставка Бойко Борисов присъства на награждаването на пожарникарите, участвали в операцията по овладяването и обезопасяването на района на аварията в Хитрино.
„Хитрино и начинът, по който се справихте с проблема стана един от емблематичните знаци за работата на МВР и аз искам да благодаря на всички, които участваха и, с които останахме дотогава, докогато работата беше свършена”, заяви министър Бъчварова в Хитрино.



Това беше с риск за живота на всички от вас и искам да ви кажа, че ние го ценим изключително много.



Това е нещо, на което не всеки е способен. Вие бяхте готови да жертвате живота си. По думите й 700 служители на МВР са наградени с парична награда.



Вътрешният министър награди с почетно отличие „За доблест и заслуга“ – III степен комисар Иван Иванов, началник на Регионалната служба „Пожара безопасност и защита на населението“ – Шумен.  Наградата му се връчва за висок професионализъм и създадената организация за решаване на проблемите във връзка с инцидента по дерайлирания влак в Хитрино на 6 декември тази година.



Специална награда ще получи и директорът на областната дирекция в Шумен. 



„България може само да се гордее с всички пожарникари и полицаи, които участваха в спасителната операция в Хитрино. Те рискуваха живота си, за да предотвратят още по-голяма трагедия и защитиха населението. Тъй като сме събрали доста пари повече в бюджета благодарение на работата и на МВР, и на приходните агенции, настоях да направим среща в Шумен заедно със съпругите на тези смели мъже. Знам какво са си мислили тези дни семействата им, когато всички медии бяха там и на място отразяваха сериозността на ситуацията.



Когато старши комисар Ялчън Расим стана директор на ОДМВР – Шумен, едни депутати в София ме обвиняваха в политически назначения. В една такава критична ситуация обаче, той със смелостта си и професионализма доказа своите качества и ще бъде награден за изключителния си принос за цялостната организация на спасителната операция. Почетното отличие на МВР „За доблест и заслуги“ получи и комисар Иван Иванов. На всички пожелавам здраве и обич”, написа в социалната мрежа премиерът в оставка Бойко Борисов.