"Продължаваме да сме против [анексирането на] Крим, защото когато граници се променят със сила, България става уязвима". Това заявява бившият премиер Бойко Борисов в интервю за "Ройтерс", разпространено във вторник. Думите му са част от разговора за отношенията между България и Русия, които агенцията определя като "деликатен политически въпрос" в страната.
Социалистите, изградили партията си на основата на бившата компартия, обещават да блокират каквото и да удължаване на санкциите на ЕС срещу Русия заради анексирането на Крим, допълва "Ройтерс".
 

"БСП е против продължаването на санкциите, защото те накърняват българския национален интерес, българската икономика, земеделие, туризъм. Изгубихме от тези санкции", каза в края на миналата седмица Корнелия Нинова пред "Ройтерс".

Но агенцията веднага добави и уточнение, че "никоя страна от ЕС не може да налага вето върху удължаването на санкциите, за чието одобрение е достатъчно квалифицирано мнозинство сред страните членки. България, обаче, поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2018 г. и това дава платформа за възгледите на София по този въпрос."

Лидерът на ГЕРБ, който от 2009 г. насам оглави две правителства, казва, че България трябва да работи за задълбочаване на интеграцията в ЕС колкото се може по-скоро.

"Членството в ЕС - макар и сега да не е модно да се говори за него в България - е най-хубавото нещо, което ни се случи", допълва той.

"Ройтерс" обяснява на читателите си, че миграцията е във фокуса на напрежението в ЕС и е тема и за българската политика, включително заради подновените опасения, че Турция може да анулира споразумението за спиране на потока мигранти към Европа.

Агенцията припомня, че България е подложена на проверки от ЕС за борбата с корупцията и организираната престъпност - проблеми, които са помогнали да намалее подкрепата за ГЕРБ от 32.7% на изборите през 2014 г. на прогнозните 29.8% преди парламентарния вот в неделя.

"Движим се в правилната посока. Сега трябва да предприемем най-сериозни усилия за борба с корупцията и контрабандата... Това са неща, които можем да направим", казва Борисов и допълва:
 

В интервюто от 17 март Нинова заяви, че "ние категорично сме за европейско членство и бъдеще на България... но очакваме същото отношение и към нашата страна, не приемаме двойни стандарти, Европа на две скорости и различно отношение".

"Ройтерс" допълва, че в най-бедната страна от ЕС социалистите искат да възродят проекта за АЕЦ "Белене", оценяван на поне 10 млрд. евро, да създадат държавен фонд за 500 млн. лева за стимулиране на промишлеността, както и да вдигне пенсиите средно с 20-30%. Парите за това щели да дойдат от ускоряване на икономиката и "драконовските мерки" срещу "паралелната държава", която всяка година отмъквала от данъкоплатците по около 10 млрд. лева.

За интервюто си за агенцията лидерът на ГЕРБ сподели и снимка в личния си профил в Инстаграм, фотоси бяха публикувани и от "Ройтерс".