„Граничи с престъпление – големите компании произвеждат един вид продукт хранителен и напитка за Западна Европа, други – Източна. Повече подсладители, повече оцветители, сиреч те ни морят“, заяви Бойко Борисов на среща със симпатизанти в Смолян. „На тях ние сме им по-евтини хора!“, възмути се лидерът на ГЕРБ.
„Щото цената тогава ставала по-евтина… Не им искаме тогава стоката!“, отсече Борисов.

„Тогава действително ще ни принудят да туриме санкции върху много продукти“, закани се лидерът на ГЕРБ.

„Но първо искам да отида в Брюксел да го изговоря с колегите на Съвет“, обеща Борисов, очевидно визирайки момент, в който отново ще е премиер.

„Оттам идват болестите – като ядеш много захар, много сол, оцветители или там разни други подсладители. И край – хайде диабет, хайде високо кръвно, а децата затлъстяват. На по 20-30 години масово развиват болести“, обясни Борисов.

Изказването на лидера на ГЕРБ идва след заседанието на МС в сряда, където земеделският министър Христо Бозуков съобщи, че Унгария и на Словашката република ще представят в Брюксел информация за опита си с двойственото качество на хранителните продукти в рамките на общия пазар на Европейския съюз.

„Следвайки позицията си до момента, България изразява мнение, че счита за недопустимо използването на по-евтини суровини и в различна пропорция на използваните съставки и едновременно с това – предлагането на произведените храни в страните от Източна Европа на цена като на продукти, произведени от висококачествени суровини и съставки. Това представлява явна злоупотреба с доверието на потребителите към дадената търговска марка, като същевременно се прилага крайно нежелателен двойствен стандарт спрямо граждани на Европейския съюз“, посочи Бозуков.