Предсрочните парламентарни избори на 26 март ще се превърнат в мъжка надпревара, като едва около 20% от водачите на листи в основните формации са жени. Това показва проверка в списъците с кандидат-депутати, чийто срок за регистрация изтече днес, пише „Монитор“.
Изненадващо, основен принос за нежното присъствие в битката за НС има новата формация на Веселин Марешки „Воля“, която е запазила половината от челните места в листите си за дами. Особено доверие варненският бизнесмен е гласувал например на Албена Найденова, която ще води на две места - в 23-ти МИР-София и в София-област. Според различни информации това всъщност е лелята на Марешки, като самият той също поема челната позиция на партията си на две места – Варна и лидерския район 25-и МИР-София, където ще влезе в сблъсък с Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

ГЕРБ е другата партия с основна заслуга за нежното присъствие в кандидат-депутатската битка, като 1/3 от водачите са дами. Тук обаче става въпрос за все наложили се вече фактори в политиката като министри или депутати. Такива например са Лиляна Павлова, Теменужка Петкова, Екатерина Захариева, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева.

В БСП едва пет места на водачи са запазени за дами от всички 31 избирателни района, като едното от тях е за соцлидера Корнелия Нинова. В скромния червен женски отбор влезе и журналистът Елена Йончева, която ще води листата в Хасково.

Дамите в челните позиции в листите на ДПС също не са много, като сред тях са например бившият депутат Петя Раева за Пловдив-град, дългогодишният ръководител на „Връзки с обществеността“ в партията Велислава Кръстева, която е водач в Плевен, както и Анна Благоева в Кюстендил.

Нежният пол е най-пренебрегнат в листите на „Обединени патриоти“, където единствената дама, получила първа позиция, е Маргарита Николова, която ще атакува 44-тото НС от Стара Загора.

Въпреки слабото присъствие на дами в топместата за кандидат-депутати, се очертава нежен сблъсък в два района - Смолян и Търговище. В първия една срещу друга ще се изправят Даниела Дариткова от ГЕРБ и Дора Янкова от БСП, а във втория – Теменужка Петкова срещу Светла Бъчварова.

Двете основни формации ГЕРБ и БСП вече се похвалиха, че са направили сериозно „проветрение“ в листите си, като обявиха 40-50% нови лица. Такова например сред водачите в партията на Бойко Борисов е бившият началник на отбраната Константин Попов, който ще се състезава от Пловдив-област. Тома Биков, Георги Марков, Антон Тодоров, Калин Вельов също са сред новите попълнения в ГЕРБ, макар и на по-задни позиции. В БСП пък изпъкнаха имената на актрисата и певица Нона Йотова, актьорът Любомир Ковачев, както и на бившия командир на гвардейците Боян Ставрев.

В листите на РБ пък има доскорошни активисти на ДСБ, разочаровани от политиката на послушкото на Иван Костов Радан Кънев. Те са решили да тръгнат с Петър Москов, който се откъсна от Кънев и остана в РБ като гражданско лице. Такива например са известният зъболекар на Силвестър Сталоун Валентин Павлов, който пак ще води листата в Перник, както и някогашният областен ръководител на ДСБ в Разград Теодор Ролев, който сега ще води листата там.
 
За женска битка заговори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На извънредна конференция в централата на партията той зави, че има такива устати говорителки, които лесно могат да се хванат за косите с колежките си от БСП.

На фона на битката за НС стана ясно, че няма подадена нито една оферта от страна на фирми по поръчката за машинния вот. Това потвърди и председателят на ЦИК Ивелина Алексиева. Крайният срок за подаване на документи за участие изтича утре в 16.30 часа.