Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление. В Брюксел не могат да разберат какво ги питаме и какво се случва в България, защото те много ясно са заявили политическо решение. На 16 септември има писмо от комисаря Аврамопулос до мен лично, в което потвърждава, че е получил 5-те апликационни форми за спешна помощ, които ще бъдат предоставени от Фонд „Вътрешна сигурност“ на обща сума 160 млн. евро. Tова каза на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.
„На 3 октомври пристига писмо на президента Юнкер до нашия министър-председател, в което също се потвърждава тази сума. Днес г-жа Нинова твърди, че имало разминаване между едната или другата сума. В целия този процес много пъти обяснихме, че първата сума, която може да бъде отпусната, е в рамките на 101 или 108 млн. и допълнителните 52 млн. ще бъдат договорени с оглед особеностите на проектите, които ще бъдат предоставени“, обясни Бъчварова.

Тя уточни, че предстои тези суми да бъдат приети тези дни.

„Вече си мисля, че такава безгранична глупост не може да съществува в този момент с тези аргументи. Може би има умисъл тези пари да бъдат спрени“, добави министърът в оставка.

Тя припомни, че въпросът на Илияна Йотова се е състоял в това дали е поемала България ангажименти на среща в Братислава за изграждане на центрове за настаняване на мигранти на своя територия с отпуснатите 108 млн. евро.

„Тоест тя пита само за една част от тези пари, след като признава, че те са 160 млн. лв. и получава отговор за тези 108 млн. – така, както е попитала. В отговора, който е получила от комисаря Аврамопулос се казва, че допълнителните 18,9 млн. евро от Фонд „Убежище и миграция и реинтеграция“ са насочени към оказване на подкрепа за създаване на 3 нови кризисни центъра за настаняване в България, за подобряване на условията за приемане, тя спира да чете дотук, за модернизация и обновяване на един транзитен център, както и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция“, обясни още Румяна Бъчварова.