Николай Бареков изпрати открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров заради упражнено върху него насилие. Лидерът на "Презареди България" е безкрайно разочарован и изрази възмущението си.
Ето какво пише в писмото си Николай Бареков:

 

"Уважаеми представители на съдебната власт,

Обръщам се към вас във връзка с упражнено насилие върху мен и българското правосъдие по време на Конференция на тема "Румънският опит: антикорупционни институции и мерки", която се проведе на 16.03.2017 г в Зала 15 (Тържествена зала) на Съдебната палата. Физическият натиск беше извършен върху мен в качеството ми на евродепутат при опита ми да вляза в залата и се изразяваше в ръгане, блъскане, настъпване и премазване на пръсти. Неправомерните действия бяха осъществени от страна на представители на съдебната полиция, които незнайно защо и под натиска на чие лице възпрепятстваха достъпа ми до събитие от частен характер, организирано от вашия колега -  председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов.

Нямам никакви претенции към многобройната цивилна, униформена и въоръжена охрана, чийто брой неясно поради какви причини беше около 20 души. Служителите бяха поставени в неловка ситуация и принудени да се държат непристойно с един европейски депутат и гражданин, отишъл просто да изрази гражданската си позиция срещу липсата на справедливост в българския съд. Имам обаче дълбоки съмнения, че цивилните лица, които се представяха за съдебни помощници, но до един бяха здрави момчета, бяха лично настървени и пуснати срещу мен от г-н Лозан Панов. В тази връзка, моля, да разследвате както в какво качество са били цивилните лица, които забраниха достъпа ми до това събитие, така и дали са им били дадени изрични правомощия да проявяват агресия спрямо мен. Кому е нужно правосъдието да бъде опозорено, като срещу един гражданин и евродепутат се пуска кордон от 20 униформени служители на съдебна полиция и то пред вратите на зала в Съдебната палата?

У нас правосъдие не е възможно, след като главата на съда очевидно е в пряка взаимовръзка с политици и олигарси, обвинени от прокуратурата и подсъдими в съд, защитаващ техните интереси. Законно ли е в разгара на предизборна битка върховен съдия на България участва в една предизборна акция, изцяло в интерес на една политическа сила?  Как е възможно на едно събитие-конференция,  на което са допуснати всякакви граждани, да е забранено за граждани като мен. В какво качество съденият за подкуп в огромни размери бивш съдия Петър Сантиров е допуснат - поканен в полупразната зала на срещата с Лаура Кьовеши? Като опитен в корупционните дела или като борец срещу справедливо за гражданите правосъдие? Как Лозан Панов ще коментира своя официален гост на събитие в Съдебната палата? Този акт на наглост опозорява Темида още веднъж. До колкото разполагам с информация,  мнозинството от Висшия съдебен съвет /ВСС/ също е било в забранителния списък. Очевидно организаторът г-н Панов дели гражданите изкуствено на послушни към  кръга „Прокопиев” и не непослушни към този кръг.  Унизително и престъпно не бе отношението към мен и спреният ми достъп до срещата с Лаура Кьовеши, а насилието и унижението, което извърши Лозан Панов върху българското правосъдие. 

В тази връзка се обръщам специално към Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/ с искане да осъществи законовите си правомощията си и да стартира процедура за преждевременно отстраняване на г-н Лозан Панов от длъжността председател на Върховния касационен съд /ВКС/заради въвличане на съда и неговите служители в политически междуособици, за употреба на служебно положение за политически цели, за покровителстване на олигархично влияние върху цялата съдебна система и за цялостно уронване престижа на третата власт в държавата. След неговата акция съдът е опозорен, съдът е на колене, а вие индиректно бяхте замесени в битката на олигархични лобита и политически партии за овладяване на правосъдната система.

 

 

С уважение,

Николай Бареков,

Гражданин на Р България,

Член на Европейския парламент"