Нинова забрави, че биполярният модел не е в полза на БСП. При този модел БСП е момчето в ъгъла, което го бият. Това коментира социологът Андрей Райчев след изборните резултати.

Той обясни, че има хора, които са гласували за ГЕРБ, защото не са искали БСП да се връща на власт. Райчев посочи, че сериозна роля е изиграла репликата "демокрацията ни отне...", която се е използвала от опонентите на левицата. Въпреки това той отбеляза, че БСП увеличава броя на гласовете си.

Андрей Райчев обаче смята, че победата на тези избори по принцип е била за ГЕРБ, защото Борисов сам е сдал властта. Политологът Боряна Димитрова коментира, че БСП е сгрешила и с идеята за ревизиране на някакви принципи, които дълги години са давали сигурност на хората. Експертът даде пример с идеята за промяна на данъчната система и лихвите в банките.

"Риторикът за г-жа Нинова беше, че тези, които са гласували за СЕТА, са били национални предатели. Инстинктите, че България не трябва да се отклонява от европейския си път, накараха хората да размислят", обясни Димитрова. Експертите коментира и ситуацията извън 4-процентната бариера. Според Боряна Димитрова прави впечатление колебливата позиция на "Воля" на фона на президентските избори, тъй като формацията на Марешки още е неясно дали ще влезе в парламента.

Анрей Райчев подчерта излизането на десните от Народното събрание. "350 000 души без представителство, това става за втори път. Те си викат градската десница. Всъщност получихме поразителна картина, при която Воля и Патриотите се събраха, а Радан, Меги и Христо – не", заяви той. 

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ