Учен алармира: Лъжат ни, че вносни зеленчуци са български
Само с един поглед трудно може да се определи дали са имитация
Пресните плодове и зеленчуци трябва да са придружени от документи за произход, уточнидоц. Събка Пашова, ръководител на катедра „Стокознание" в университета. Там има създадена лаборатория, в която се изследват качеството и безопасността на стоките.
На пазара се предлагат имитации и на кисело мляко и сирена. Сега е сезонът на имитиращите кисели продукти и фалшивия оцет, отбеляза още доц. Пашова.
Като имитации на чуждите марки пък се предлагат обувки, дрехи, чанти, различни кожени изделия, парфюмерийни и хранителни стоки.
Не всички потребители старателно четат и разбират маркировката върху опаковката, независимо дали стоката е хранителна или промишлена. Това е пряко свързано със здравето на потребителя. Ако не е направено от материали, които да са безопасни, може да повлияе на по-чувствителните потребители. Нежеланите ефекти могат да са различни алергии и др.
Международният симпозиум по стокознание и технологии е един от най-важните форуми, свързани с качеството и безопасността на стоките; експертизата на стоките; стокознанието и технологиите. Форумът за първи път се провежда в България. За участие в него се очакват около 160 световно утвърдени учени от различни страни, сред които Австрия, Белгия, Германия, Полша, Италия, Холандия, Русия, Украйна, Испания, Япония, Южна Корея и Китай.
В симпозиума ще се включат и представители на бизнеса в страната, работещи в областта на контрола на качеството в производствени и търговски фирми; стоковия и митнически контрол, системите за управление на качеството, производството на храни, напитки и др.
Последвайте ни
0 Коментара: