Кухнята е сърцето на дома, но според д-р Чарлз Герба, микробиолог и професор в Университета на Аризона, тя също в центъра на микробите. Между подготовката на храната за готвене и почистването, кухнята е истински инкубатор за бактерии.
Ново проучване е установило, че има около 1,5 мил. бактерии на квадратен см върху кухненската гъба. Д-р Герба разкрива петте най-мръсни места в кухнята ви. 

1. Кухненската гъба
"Кухненската гъба е мокра и влажна, идеалното място за развитие на колибактерии. Това е като рай за бактериите", казва Герба. В допълнение към колибактериите също е установено, че в направено проучване при 15 процента от кухненските гъби е констатирано, че в тях расте салмонела.

Решение: Използвайте хартиени кърпи за избърсване и подсушаване. Създайте си навик да поставяте гъбите в микровълновата за 1 до 2 минути всеки ден, за да ги дезинфекцирайте. Сменяйте гъбата често.

2. Кухненска мивка
"Кухненските мивки са пълни с микроби", казва професор Герба. "В мивката има повече фекални бактерии, отколкото има в една тоалетна! Ето защо кучетата пият от тоалетната. Те знаят, че е по-добре, отколкото да се пие от кухненската мивка ", смее се той.

Решение : Измийте мивката с топла вода и сапун, особено след работа с месо и птици. Всеки ден почиствайте мивката с помощта на дезинфекционни препарати.

3. Дъска за рязане
С установени 200 пъти повече колибактерии, отколкото върху тоалетната чиния, дъските за рязане са идеалното място за развитие на микроби. Когато се използва за рязане на птици и месо, те също могат да имат салмонела и Кампилобактерии, които са причина за гастроентерит.

Решение: Мийте дъската в топла сапунена вода след всяка употреба. След това, за да убиете останалите микроби я сложете в съдомиялна машина или я дезинфекцирайте с разтвор на белина (2 супени лъжици белина в 4 литра вода). Сипвате течността в шише и я използвате за миене на дъската всеки път, щом сте я ползвали. Този разтвор се отмива допълнително с много гореща вода. За да се сведе до минимум замърсяването се препоръчва използването на цветни дъски за рязане: една за месо, една за зеленчуци и отделна за птици.

4. Дръжката на вратата на хладилника
Помислете колко пъти на ден отваряте вратата на хладилника и колко различни храни, сте докоснали. Е. коли, салмонела и още микроби  може да се размножават по дръжката.

Решение: Дръжката на хладилника и дръжката на вратата на кухнята - всеки ден трябва да се почиства с дезинфекциращ препарат.

5. Кухненски плот
Това е мястото, където се развива действието - кълцане на зеленчуци, рязане на месо, чупене на яйца, разливане на мляко. Пръски от каквото се сетите, с две думи - пълно с микроби.

Решение: Използвайте дъски за рязане, доколкото е възможно при приготвянето на храни. Вместо избърсване с гъби попивайте с хартиени кърпи и почиствайте веднъж дневно с дезинфекциращ препарат за кухня, съветват от zajenata.bg.