Честото хапване на сирене удължава живота. Това сочи проучване, публикувано в списанието Nature Medicine, цитирано от Марица. Млечният продукт съдържа специално вещество, което принадлежи към групата на полиамините и значително намалява риска от сърдечносъдови заболявания, предразполага към по-бавно стареене.
Първоначално учените провели експеримент върху лабораторни мишки. При него се установява, че редовният прием на съдържащия се в сиренето полиамин удължава живота на гризачите.

След това е проведено проучване сред 800 жители в Италия. Оказва се, че хората, които редовно ядат сирене, са по-малко податливи на хипертония, сърдечносъдови заболявания, а рискът от сърдечна недостатъчност при тях е с 40 % по-нисък в сравнение с тези, които не включват сирене в диетата си.

Изследователите смятат, че полиаминът помага на клетките на тялото да се отърват от токсините и да се възстановят, което влияе благоприятно върху здравето и дори подмладява.