Истинско чудо се случи днес при откриване на изложбата „ГОЛОТО МЪЖКО ТЯЛО – 1856-1944 г”. в Софийска градска художествена галерия” на  ул. „Ген. Гурко „  1.
Залата започна да се пълни още в 18 часа с прииждащи на групи жени, и огромният салон се оказа тесен да побере желаещите да  разгледат изложбата.  Проектът е осъществен с помощта  на  девет галерии от различни градове на страната и още толкова частни колекционери.   
Могат да се видят  прекрасни пластики  на  видните ни скулптори от края на деветнайсти до средата на двайсти век между които – Андрей Николов,  Никола Петров, Ангел Спасов, както и известната пластика „Сатир” на Жеко Спиридонов.

Повечето експонати  представляват етюдни цветни и черно бели картини на  голи мъжки модели, докато сюжетните картини на тази тема  са по-малко на брой. Между най-старите творби е работа на Станислав Доспевски, чието истинско име е Зафир Зограф,  от рода на Захари Зограф. Той учи най- напред в Москва, а после в Художествената императорска академия в Петербург. Изложената му творба  на голо мъжко тяло е  от 1856 г. - неговата изпитна работа в императорската академия, за която го награждават там със сребърен медал. В изложбата  „Голото мъжко тяло” са представени с картини художниците ни Христо Станчев, Иван Ненов, Илия Петров, Елисавета Консулова-Вазова,  Станю Стаматов, Георги Машев,  Кирил Шиваров, Никола Канов. За идейната и издирвателската работа можем да поздравим кураторите Аделина Филева, Рамона Димова и Пламен В. Петров. 

А ето и какво споделиха няколко от посетителките  на изложбата пред нашия репортер?
-Май за пръв път се излага експозиция със сюжет голото мъжко тяло. Женското тяло явно държи  привилегията да бъде показвано, възхвалявано и предпочитано. Едно е да рисуваш модел , друго преживяване, нали?
- Не мислите ли, че самите художници по-сковано рисуват мъжкото тяло, а и времето отпреди 60 години е било различно, с други  нрави.
-Често пъти едно нарисувано мъжко тяло може да излъчва  невероятна красота, ако творецът го рисува с вдъхновение.  Ще бъде много интересно да се покаже в една бъдеща  изложба как се развива сюжета с голото мъжко тяло в творби  на наши съвременници. Особено в творби на днешните ни водещи художнички.

Савка ЧОЛАКОВА агенция БЛИЦ