Четири мащабни  картини ще покаже на 13 октомври в Париж, известният български художник Никола Манев. Събитието ще бъде галерия „Леал” в сърцето на френската столица, на метри от Айфеловата кула и се очаква с голям интерес от познавачите и почитателите на изкуството на артиста. 
Според директорката на галерията госпожа Паскал Курбо цикълът наречен „Четирите сезона” е вдъхновен от красотата и природата както на родината на поета България, така и на страната, в която живеве вече близо петдесет години-Франция.  Платната: „Пролет. „ Лято”, „Есен”, „Зима” ще  останат в Париж около месец, след което ще бъдат изпратени във Варна.  Във Висшия икномически инстутитут на морската ни столица  те бъдат изложени в специална зала, която знапред ще носи името на „Никола Манев”.

Никола Манев  е  роден  Пазарджик, отрасъл в Чирпан. Завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където учи живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Той има зад гърба си над двеста  самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 4000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.  По-късно галерия с името на художника е открита в Троян. Предстои това да стане в Пазарджик и Ловеч. 

През 2008 година Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство.