Част от прозорците в Националната галерия "Квадрат 500" се уплътняват с вестници. Това съобщи служебният министър на културата Рашко Младенов пред bTV.

Това показала внезапна проверка в галерията веднага след като се разбра, че десетки картини в сградата са пред унищожение заради неработеща климатична инсталация в някои от залите.

Рашко Младенов заяви, че според него проблемът с "Квадрат 500" бил преекспониран от медиите. Експерти го уверили, че картините няма да бъдат изцяло унищожени.

Министърът обаче е учуден от проблемите с климатиците, след като сградата е изцяло реновирана.

"Не мога да си обясня и защо картините не са били преместени в друга зала, а са оставени при тези пагубни температури", каза Младенов.

Служебният министър на културата съобщи, че още много други сгради се нуждаят от спешен ремонт и вниманието не трябва да се насочва само на "Квадрат 500". Младенов даде пример с Музикалния театър, който се намира на 100 метра от Националната галерия, и който можел да се срути всеки момент. 

Другият пример е с Русенската опера, която преди 5 години била ремонтирана, а сега покривът й прокапал. "Но отвън сградата е бонбонче", допълни Младенов.