Тази година се навършват 2770 години от основаването на Рим и той се постара да изглежда великолепен, уникален, величествен. За рождения си ден, отбелязан в края на изминалата седмица, Вечният град бе домакин на десетки културни събития -  изложби, концерти, постановки. За поредна година се проведе и най-големият исторически фестивал – Натале ди Рома, Рождеството на Рим, с 1800 участници и десетки хиляди зрители на Циркус Максимус и по улиците на града, сцена на грандиозно шествие на групите за исторически възстановки. 
Големият парад на групите за исторически възстановки бе открит от кмета на Рим, Вирджиния Раджи. Очарователната 38-годишна брюнетка, адвокат по професия, избрана от Движение „5 звезди“ каза: „Днес, съвременният Рим среща античния Рим по време на Рождеството на Рим и това е изключително важно, защото искаме да върнем  великолепието на града, с което той винаги се е славел. Затова искаме да благодарим на Групо Сторико Романо и на всички исторически групи, участващи тази година тук, не само от Европа, но и от Русия и Нова Зеландия.  Важно е хората да са по-близо до тези събития, затова и ние сме тук и се надяваме на още по-голям успех на празниците”. 
 

Вирджиния Раджи се спря и разговаря с българските участници, Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион” от Свищов. Тя бе научила за дългогодишното партньорство на Групо Сторико Романо с българската група и местните власти в Свищов, и изпрати специален поздрав за гражданите на дунавския град. Българските представители подариха на кмета на Рим реплика на сребърна тракийска фиала с пожелание за успехи и разказаха за античния фестивал „Орел на Дунава”, който се провежда всяка година в Свищов.
 

Аплодирани по маршрута на парада, българските участници представиха облекла и въоръжение на легионери, оксилиари и траки. В групата ни бяха и най-малките участници във фестивала, двегодишните Аделина и Вальо. Традиционна централна роля легионът имаше и в пресъздадената битка на Цирко Масимо – завладяването на Дакия, която гледаха на живо над 30 000 зрители - римски граждани и туристи. С участието си в Рим Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион” започна сезона на историческите възстановки и подготовката на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”, който се провежда ежегодно в Свищов. Единственият български фестивал в Европейския регистър на историческите възстановки „Хисториа Вивенс” ще се проведе тази година на 2-4 Юни в античния римски град Нове край Свищов.