Току що на нашия книжен пазар се появи сензационната документална книга на американския бизнесмен Бил Браудър: „Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин” издание на изд. „Слънце”.

Потърпевшият  бизнесмен финансист  Браудър описва в книгата си корупционни руски схеми на най високо ниво и как бива изхвърлен от пазаря на Русия .  С падането на „Желязната завеса”, Бил Браудър, внук на един от най-големите американски комунисти, се спуска с голям ентусиазъм да стане най-големия капиталист  на Изтока. Така  както някога американският милиардер Арманд Хамър захваща  първи своя бизнес  при Ленин. 

Браудър отсяда в Русия  и започва мащабна дейност с инвестиционния  фонд  Hermitage Capital. Но десет години по-късно   когато се разбира какви огромни пари е спечелил  инвестиционният фонд на руския пазар , срещу Браудър застават и олигарсите и руската власт. На американския инвеститор е забранено да влиза в Русия. Обвиняват го в укриване на печалби и  неплатени   данъци и неговите компании преминават в ръцете на руската държава.

Но машинациите са разконспирирани от руските адвокати на Браудър. Започват да ги преследват .  Двама от адвокатите бягат в Англия. Остава Сергей Магнитски с разкритието на огромната финансова измама в която са замесени висши правителствени служители. Той не се поддава на пречупване. Скалъпват му обвинение и Магнитски става изкупителната жертва. Арестуван е и подложен на изтезания довели до смъртта му.  Браудър и неговият екип започват битката на живота си, за да може виновните да получат възмездие.

Силвия СТЕФАНОВА, БЛИЦ