Кардиологът проф. д-р Юрий Васюк: Много е трудно да се повярва, но зеленчуците с нитрати са полезни!
Получени са немалко данни за тяхното профилактично и дори лечебно действие
Ето и заглавия на съвсем скорошни статии от сериозни международни научни издания: “Нитратите в храните понижават риска от развитие на глаукома”, “Полезното влияние на нитратите в храните върху функцията на съдовете и кръвното налягане”, “Хранителните нитрати понижават кръвното налягане, подобряват физическата издръжливост и умствените способности при възрастните хора”.
И тук идва ред на друг момент, който касае Международната антидопингова агенция: броят научни статии за това, че нитратите в хранителните продукти повишават издръжливостта и подобряват резултатите, т.е. имат поведението на допинг. Особено цвекловият сок - той е шампион по съдържание на нитрати и има повече основания да се смята за допинг от мелдония.
“Много е трудно да се повярва в такова нещо, то противоречи на всичко, за което сме говорили през последните години - казва руският проф. д-р Юрий Васюк, кардиолог. - През последните години нитратите се изучават активно и са получени немалко данни за тяхното профилактично и дори лечебно действие при сърдечносъдовите заболявания.
Подробни обяснения от експерти какви са ползите от нитратите за различните органи четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to
0 Коментара: