Калканът бие по цена агнешкото, става ясно след проверка по рибните борси и пристанища в Бургаско. 25 лева е цената на кило от деликатесната риба, а за да се насладите на вкуса й, са нужни поне четири килограма, което излиза минимум 100 лева.
Обикновено се поръчва от големи компании, които заплащат минимум по стотачка за нея, пише faragency.bg.

Само за сравнение - едно агне от 20 кг излиза на същата сума, цената на живо тегло върви между 4 и 6 лева за килограм. По заведенията една порция калкан е повече от цената за килограм. През празниците туристи, освен него обаче, усилено търсят и цаца, която трудно може да се намери прясна.

В началото на седмицата влезе забраната за улов на калкан, което означава, че от тук нататък ще се консумира или само замразена, или само контрабандна риба, което ще вдигне цената й още повече, прогнозират рибари. Забраната е по европейска директива от 19 декември 2016. Тя ще продължи до 15 юни за акваторията на Черно море.

По тържищата може да се открие и друг вид скъпа риба - веян паламуд, чиято цена пък е от 20 до 25 лева парчето.