Ние използваме "бисквитки", за да улесним вашето сърфиране, и да ви покажем реклами, които може да ви заинтересуват. Научете повече.
Приемам
27 октомври, 15:34

Хванаха наши печурки с мухоморки износ за Италия

прочитания: | коментари: 5
Рим, Италия
В Италия беше открита от санитарните служби и спряна партида с отровни гъби внесена от България. Стоката е била предназначена за супермаркетите в Рим.В партидата с гъби печурки внесени от България италианските санитарни инспектори откриха зелени мухоморки – една от най-отровните гъби: 50 грама от нея са достатъчни да предизвикат смъртта на възрастен човек и 30 грама – тази на дете, съобщи БНР.

Дежурният специалист по санитарна проверка на стоките пристигащи в Римския център за хранителни продукти е забелязал веднага мухоморките – опасни двойници на смятаните за деликатес печурки, писа римският вестник „Месаджеро” под заглавие :„Открити отровни гъби от България предизвикват безпокойство”.

Предполага се, че грешката са допуснали поради неопитност събирачите на гъби в България. Цялата партида от 12 кг е била унищожена.

Посланието към потребителите от Рим и Централна Италия е да имат доверие на вносните храни в супермаркетите, тъй като се упражнява строг контрол. През него минават 150 тона гъби годишно.

Италия внася гъби, 80% от които манатарки, най-вече от Румъния, България и Македония. Последният случай на намерени отровни гъби е бил преди седем години в стока от Мароко.
Добави в Facebook