Преминаване към веганско хранене в световен мащаб е от жизненоважно значение, за да спасим света от глад, недостиг на храна и следствията от климатичните промени в най-лошият им вариант, се казва в доклад на ООН цитиран от в. "Гардиън" днес.
Тъй като прогнозите показват, че населението на Земята ще нарасне динамично - до 9,1 милиарда души през 2050 г, западният начин на хранене, включващ ястия богати на месо и млечни продукти, е неустойчив, според доклад на експертна група за устойчиво управление на ресурсите от Програмата за околната среда на Обединените Нации (UNEP).<br /> <br /> Според доклада: &rdquo;Очаква се влиянието на земеделието да нарасне значително, поради увеличаващата се консумация на животински продукти от населението. За разлика от изкопаемите горива, е трудно да се открият алтернативи &ndash; хората трябва да ядат. Устойчиво намаляване на щетите може да бъде постигнато само със съществена промяна в световен мащаб в начина на хранене &ndash; в посока намаление на животинските продукти &rdquo;<br /> <br /> Според Професор Едгар Хертлуич, главен автор на доклада: &bdquo;Животинските продукти причиняват повече щети отколкото [производството] на строителни материали като пясък или цимент, пластмаса или метал. Биомасата и фуражите за животни са вредни за околната среда също колкото [изгарянето на] изкопаемите горива.&rdquo;<br /> <br /> Препоръките следват съвет на Лорд Николас Стърн, официален съветник на Лейбъристкото правителството относно икономиката при климатичните промени през миналата година, че вегетарианското хранене е по-добра за планетата. Д-р Раджендра Пачаури, председател на Междуправителствената група по изменение на климата на ООН (IPCC), окуражава хората също да спазват един ден без месо от седмицата за намаляване на въглеродните емисии.<br /> <br /> Групата от експерти класират продукти, ресурси, икономически дейности и транспорта според тяхното въздействие върху околната среда. Земеделието е наредено на равно с изразходването на изкопаеми горива, защото и двете се издигат бързо с нарастващия икономически растеж, допълват те.<br /> <br /> Ернст фон Вейцсекер, учен еколог, който съпредседателства групата, каза: &bdquo;Увеличаващото се благоденствие ускорява промяна на храненията към месни и млечни продукти &ndash; животновъдството сега консумира повече от световното зърно и следователно голяма част от сладка вода, торове и пестициди.&rdquo;<br /> <br /> Както енергетиката, така и животновъдството имат нужда да се &bdquo;откъснат&rdquo; от икономически растеж, защото щетите за околната среда се увеличават приблизително с 80% при удвояване на дохода, се заявява в доклада.<br /> <br /> Ахим Щайнер, генералният под-секретар и изпълнителен директор на UNEP, каза: &bdquo;Да отделим растежа от деградирането на околната среда е предизвикателство номер едно, пред което се изправят правителствата в свят на увеличаващ се брой хора, повишаващи се доходи, повишаващо се консуматорско търсене и постоянното предизвикателство за облекчаване на бедността.&rdquo;<br /> <br /> Групата, която използва множество изследвания, включително Оценката за хилядолетието на екосистемите, цитира следните затруднения за околната среда като приоритети за правителствата по света: изменение на климата, промяна на хабитатите, разточително използване на азот и фосфор в торове, свръхексплоатация на рибите, горите и други ресурси, инвазивни видове, липса на безопасна питейна вода и канализация, градско замърсяване на въздуха и излагане на работното място на замърсяващи въздуха частици.<br /> <br /> Земеделието, особено производството на месни и млечни продукти, е отговорно за 70% от консумацията на прясна вода по света, 38% от общото използване на земя и 19% от емисиите на парникови газове, се казва в доклада, който беше публикуван по едно и също време със Световния ден на околната среда на ООН в събота.<br /> <br /> През миналата година Организацията за Храна и Земеделие на ООН каза, че производството на храна ще се увеличи по света с 70% до 2050, за да изхрани увеличаващото се население. Групата казва, че производителността в земеделието ще бъде затруднена от очакваното нарастване на населението.<br /> <br /> Професор Хертлуич, който е също ръководител на индустриалната екологична програма на Норвежкия университет за наука и технологии, каза, че развиващите се страни &ndash; където по-голяма част от нарастването на населението ще се осъществи &ndash; не трябва да следва западния модел на увеличаване на консумацията: &bdquo;Развиващите се страни не трябва да следват нашия модел. Но от нас зависи да развиваме технологиите в, да кажем, възобновяемата енергия или напоителните методи.&rdquo;<br />