Колбас с екстракт против импотентност пусна фирма от Горна Оряховица. Показват го за първи път на Пролетния панаир в Пловдив и кандидатства за златен медал.
"В салама сме вложили екстракти от muira puama - дърво, което расте в горите на Бразилия. Лечебни са соковете му", каза производителят Иван Стефанов. Колбасът действал срещу умора и подобрявал сърдечносъдовата дейност. Връщал сексуалната енергия и при мъжете, и при жените, твърдят от фирмата. Колбасът е сурово-сушен, тип луканков. Струва 16 лв. килограма, съобщава "24 часа".

Горнооряховският месокомбинат решил да пусне еротичния салам след среща с колеги от старозагорска фирма, която внася сместа за влагане. Търсенето бързо нараснало и заводът произвежда по 3-4 т от мезето месечно.

"Рецептата за колбаса и технологията на производство разработихме с горнооряховската фирма в края на 2008 г.", разказа собственикът на компанията-вносител на еротичната подправка, Спиридон Спиридонов от Стара Загора. От 13 г. той е представител за България на немска фирма за подправки и технологични смеси за месопреработвателната промишленост. За 1-и път тази година обаче внесъл подправъчната смес "Витал Байсер", в която има muira puama. "На 100 кг месо се добавят 1,5 кг от сместа. Името й в превод означава “да вкусиш от живота”. Съдържанието на muira puama е едва 2%", обясни Спиридонов.

Според Националната ветеринарномедицинска служба саламът е безопасен. Съставката била включена в т.нар. технологична документация на фирмата, която се одобрява от ветеринарните и здравните власти. Микробиологични изследвания доказвали безвредността. Салами със същата съставка от години се произвеждат в Испания и Германия според ветеринарите. /БЛИЦ