Приятелите на трагично загиналия в Калоферския балкан Мирослав Късовски се свързаха с агенция БЛИЦ, за да опровергаят спекулации и плъзнали в медийното пространство слухове. От името на всички другари на Мирослав Валя Чипева заяви, че младият мъж не е носел кило ракия в раницата си, когато е поел да покорява връх Ботев с колелото си, нито пък е  бил пиян.
Последният разговор на Валя с Мирослав е бил в деня на изчезването му. Той й казал: „Пихме снощи по 3-4 ракийки с хижаря на хижа „Тъжа”, днес пийнах една една биричка и тръгвам, взех си едно патронче за из път”.

Младата жена обясни, че в планината винаги всички си носят патронче за загряване заради студа, като превантивна мярка. Освен това Чипева заяви от името на компанията на Мирослав, че са ядосани и смятат, че ПСС Карлово не са си свършили работата, действали са хаотично и безотговорно. Спасителите от Карлово не съдействаха на приятелите на Мирослав, не ни обясняваха къде са обхождали, връщаха спасители-ветерани от различни места, включително и от това, на което е бил седнал Миро.

Миналия ден е бил върнат от правилната следа и ветеранът пасител Тодор Мечкарев, като са му обяснили, че няма смисъл да ходи на лобното място на Миро, защото обстойно са го били обходили. Оказа се, че тялото е стояло на два метра от пътя, а никой не го е видял. Заради това бе рискуван животът на толкова войници, на нас, на останалите доброволци. Искам и друго да кажа, Миро е от София, не е от Пловдив, не е фен на Ботев. Когато го намират, той е с шалче на ЦСКА, така, че моля медиите да спрат с измислиците и спекулациите. Искаме да благодарим на парковите рейнджъри от парк „Централен Балкан”, защото те много ни помогнаха”.

Валя обясни още, че родителите на младия мъж и брат му са съкрушени след огромната трагедия. Младият мъж не е имал приятелка, но бившата му любима също се е  включила в търсенето. Не се знае кога ще е погребението, чака се резултатът от аутопсията, който ще излезе утре. Както първо БЛИЦ съобщи, вероятно Мирослав е загинал от бяла смърт. Около него е имало разхвърляни дрехи, яке и шал, вероятно се е опитал да се облече, или пък да се съблече. В планината е духал силен вятър, затова мъжът е  подпрял колелото си и е седнал, за да е на ниско и да се стопли.

Ветерани спасители обясниха пред БЛИЦ, че бялата смърт те кара да се чувстваш превъзбуден, става ти топло и весело, после идва леталният край. Те смятат, че именно това е сполетяло младия мъж. Както многократно съобщихме, 400 военни от Карловската бригада, спасители, полицаи и над 20 приятели на Късовски обхождаха Калоферския балкан в опити да го открият. Вчера горски рейнджър се натъкна на зловещата картина и попари всички надежди Мирослав да се е подслонил някъде. Тялото бе открито в седнало на земята състояние. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ