Днес вторият основен заподозрян за подготовката на опита за преврат от 15 юли в Турция е бил идентифициран като Кемал Батмаз, пише вестник Daily Sabah.
Според докладите Батмаз е бил този, който е придружавал главния организатор Адил Йоксюз по време на пътуванията му до САЩ, където е посещавал лидера на терористичната организация „Фето“ Фетхуллах Гюлен през март, юни и юли 2016 г., уточнява Фокус.

В момента той е в ареста във връзка с разследването на прокуратурата в Анкара, издала заповеди за задържане на общо 12 заподозрени, за които се предполага, че са участвали в опита за смяна на властта.

Двамата мъже са пътували до САЩ на 11 юли и са се върнали на 13 юли, два дни преди опита за преврат. Батмаз е бивш изпълнителен директор на свързана с „Фето“ компания и се предполага, че е един от „цивилните организатори“ на метежа. Освен това запис от военната авиобаза „Акинджилар“, използвана като щаб-квартира от участващите в заговора на 15 юли, показва как войник с висок ранг козирува пред Батмаз.