Едва 0,03% от българските граждани отказват да се регистрират в системата за пръстовия идентификатор в болниците. До този момент са включени около 300 000 здравноосигурени лица, като отказите са едва 100. Това заяви пред журналисти мистърът на здравеопазването Петър Москов.
По думите му днешният ден не е с нищо по-различен от дните от 22 юли досега, когато системата е била въведена в нейния текстов вариант. 

От днес обаче всички болници задължително трябва да отчитат дейността, която изпълняват към НЗОК през новия вид регистрация. Към електронната система вече е включена всяка една българска болница. 

Има вариант и за хората, които отказват да бъдат регистрирани по този начин. Във всички Районни здравноосигурителни каси в страната е създадена организация, според която екип на касата трябва да посети болния и да удостовери присъствието му в лечебницата. Такива разговори вече са водени с хора, лекувани в болниците, където системата беше въведена пилотно. След тях част от пациентите се съгласяваха да дадат своя отпечатък, допълни Москов. Но ако вие държите да не бъдете част от системата, касата ще удостовери присъствието ви и в бъдеще се се прецени колко са отказите и как да се процедира при тях. 

Днес тръгва и приложение, чрез което всеки пациент може да бъде уведомяван ако някой някъде претендира, че от негово име се прави плащане. Трябва да контролираме парите си“, подчерта Москов. По думите му има ясен телефон на сайта на НЗОК, на който хората могат да се обадят, ако имат проблем с процеса идентификация. Той похвали добрата организация на Здравната каса. 

Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ