Около 220 африкански мигранти са щурмували граничната ограда от бодлива тел в испанския северноафрикански анклав Сеута, влизайки в сблъсъци с испанската полиция, която се е опитала да им попречи да преминат границата с Мароко, съобщава "Ройтерс".
32-ма мигранти са били откарани за лечение в болница, като са получили леки наранявания, след като се опитали да пробият през две врати сутринта, докато трима испански полицаи също са имали нужда от медицинска помощ, уточниха от испанското правителство.

Няколко мигранти са колабирали вследствие на изтощение след преминаване на испанска територия, показват снимки на "Ройтерс". Техният правен статут в Испания все още не е определен, като полицията издирва мигранти, които са успели да избягат в хълмистите части навътре в страната.

Двата анклава на Испания в Мароко, Сеута и Мелила, са предпочитани входни точки в Европа от африканските мигранти, които или се катерят и прескачат през граничните огради или се опитват да преплуват до бреговете ѝ.

След като хиляди преминаха през 2014 и 2015 г., Испания засили сигурността, частично финансирана от Брюксел, и прие законодателство, позволяващо на граничната ѝ полиция да откаже на бежанците възможността да кандидатстват за убежище.

Оттогава Либия се превърна в по-обичайна отправна точка за африканските мигранти, повечето от които от района на Субсахарска Африка, които се опитват да се доберат до Италия в разнебитени лодки, които често се чупят или потъват. Повече от 3740 жертви бяха регистрирани през тази година в централните части на Средиземно море, повечето по този маршрут.