От руското министерство на отбраната потвърдиха, че американски и руски самолети опасно са се сближили в небето над Сирия на 17 октомври. От ведомството разказаха, че американският самолет за далечно радиолокационно откриване E-3 AWACS се е приближил на разстояние по-малко от 500 метра до руския Су-35.
При това екипажът на американската машина грубо е нарушил правилата за безопасност, снижавайки се почти с километър от заеманата височина.
 
При това от руското министерство на отбраната изразиха учудване във връзка с опитите отговорността за инцидента да бъде прехвърлена на руската страна. От там отбелязаха, че командването на ВВС на САЩ вече е поднесло своите извинения за случилото се, съобщава РИА Новости.
 
„Представители на командването на ВВС на САЩ поднесоха своите извинения за инцидента и обещаха да работят с летците, за да не се допускат повече подобни ситуации в бъдеще”, каза говорителят на руското МО Игор Конашенков.
 
Този факт, отбелязва Конашенков, потвърждава, че между руските и американските летци в Сирия е организирано достатъчно ефективно взаимодействие.
 
По-рано за опасното сближаване над Сирия разказа американския генерал Джеф Харигън. По думите му, инцидентът е станал през нощта, а двата самолета са изпълнявали полетите с изключени светлини.