Президентът Росен Плевнелиев няма да бъде предложен за поста еврокомисар, който да наследи подалата оставка Кристалина Георгиева. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Нови пазар, където присъства на откриването на нов завод.

„Плевнелиев не е сред вариантите, защото трябва да остане на президентското място до края на януари. Такава ни е Конституцията”, поясни министър-председателят, цитиран от Нова телевизия. Той каза, че още в понеделник ще проведе разговор с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер по въпроса. Казусът дойде на дневен ред, след като в петък вечер Кристалина Георгиева обяви, че се оттегля от Еврокомисията, за да заработи като главен изпълнителен директор на Световната банка.

Решението на Кристалина Георгиева да напусне поста на зам.-председател на Европейската комисия и да стана изпълнителен директор на Световната банка не е изненадало премиера Бойко Борисов. „Не ме е изненадало. Отдавна знаете – това е най-високият пост в Световната банка. Аз не знам дори дали има друг българин на такъв пост. Работеше се по тази позиция. Тя е важна за България", обясни премиерът, цитиран от "Стандарт".

Премиерът също поиска да успокои политическите си опоненти за това, че ще избере добър заместник за поста на български еврокомисар. „Аз съм доказал. Нека да не забравят, че г-жа Бокова е шеф на ЮНЕСКО от първия ми мандат. Кристалина Георгиева сега поема Световната банка. Никой от нас по-добре не може да преговаря по тази тема. Ще намерим необходимата воля у нас, в ЕК. След като имаме българска на висок пост в ЮНЕСКО, българска на висок пост в Световната банка, ще направим така и други да тръгнат в тази посока", отбеляза още Борисов. 

В Нови пазар Борисов коментира и темата с бежанския натиск върху страната ни. „Хората бягат от войните, които ние, Запада, причинихме. Сега просто си понасяме последствията”, каза Борисов.