"Голяма чест е Кристалина Георгива да поеме кормилото на Световната банка. Това е добре за всички, защото ще се чува добро за България. Тя вдигна високо летвата в Европейската комисия - това го казват и колегите от европарламента, и председателят на комисията Жан Клод Юнкер". Този коментар направи евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ в предаването ”Денят на живо” по Канал 3.

"Когато г-жа Георгиева стана еврокомисар, бюджетът на ЕС беше разклатен и тя направи много реформи. През тази седмица, когато се гледаше бюджетът за следващата година, беше в зала и го защитаваше. Смятам, че България ще сложи на мястото си в ЕК също толкова добър кадър като Кристалина Георгиева. Трябва да представим подходящ човек, с подходящ профил. Въпрос  на преговори е да запазим този ресор", коментира още Радев.

С коментар за предаването се включи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от Кърджали. ”Г-жа Георгиева има безспорни качества и ще заеме отговорна позиция, с която ще помага на странта ни. Гласът на Борисов се чува в Европа, така че в една много динамична комуникация с ЕК правителството ще излъчи своята номинация”, каза той.

В студиото на ”Денят на живо” коментар направи бившият посланик Валентин Радомирски, който още преди седмици заяви, че Кристалина Георгива ще заеме съвсем скоро пост в Световната банка.

Според него ползата на Георгиева ще е по-малка за България като шеф в Световната банка. "Процесите след Брекзит се отразяват и в кадровите назначения. Отстраняването й от ЕК е последствие от Брекзит. Тя е англосаксонски кадър и е приемана като такъв в ЕК. В момента обаче този фактор намалява след решението на Великобритания да напусне съюза и очевидно Германия и Франция искат да отстранят такива кадри. Дойде времето да дойде френското и немското мислене в ЕС”, коментира Радомирски.

”Предстои от догодина да се подготви бюджетът на ЕС за следващите 7 години на нова основа, което може би ще се случи на база на Плана Юнкер. В сегашната 7-годишна бюджетна рамка има пари по държави, в следващия 7-годишен период обаче ще има пари за значими проекти. Кой от българските проекти ще привлече вниманието на еврочиновниците. Очакват ни тежки години”, прогнозира той.  

”Оставката на Кристалина Георгива е загуба за страната ни.Нейното отиване в Вашингтон води до размествания в цялата комисия. Трудно ще запазим ресора. Този пост ще бъде поет от германците или от човек, зад който стоят те”, каза още Валентин Радомирски.

”Защо точно днес беше обявено напускането на Георгиева от ЕК -по време на предизборната кампания? Дали това не е ход свързан с кампанията”, попита той. ”Не знам колко от управляващите са знаели това нещо и колко им е изгодно. Лично считам, че това е отклоняване на вниманието от предизборната кампания за следващите няколко дни”, заключи бившият посланик.