Много се радвам, че ДПС ме подкрепиха. Продължавам да бъда абсолютно независим кандидат. Мисля, че е крайно време президентската институция да се  департизира. Партийната подкрепа може би е важна, но още по-важна е подкрепата на българските граждани, за която аз ще се боря, каза независимият кандидат за президент Пламен Орешарски.
Той добави, че разчита, че левите гласоподаватели ще го подкрепят отново.

Орешарски коментира и оттеглянето на Кристалина Георгиева от зам.-председателския пост в ЕК. По думите му, действията й не са изненада. „В публично изявление след провала й за шефското място в ООН прогнозирах, че мястото й се клати. И се оказах прав”, посочи той пред БНТ. 

„Сега ще платим 430 000 евро от фонда за адаптация, за да се адаптира Георгиева на новия си пост”, каза от своя страна кандидатът на Обединените патриоти за президент Красимир Каракачанов. „Тази дама, която провали българската кандидатура за генерален секретар на ООН, никога не се е интересувала от българските проблеми. Аз призовах, още след като тя стана причина за провала на нашата кандидатура за генерален секретар на ООН, да подаде оставка. Вместо това тя получава награда. Сега отива там, където отиват и много други евробюрократи и показва на кого са служили като европейски чиновници. Аз не съм съгласен българите да плащат за това”, подчерта той.

Каракачанов  каза още, че е кандидат на Обединените патриоти. Това не е обединение за президентските избори, а една трайна коалиция. Единствените формации, които се консолидираха, бяха патриотичните. Обединиха ни проблемите, които стоят пред България”, подчерта той. Според него няма проблем кой от кого е издигнат, а с какви идеи излиза и каква отговорност носи. „Аз съм лидер на една от формациите и нося персонална отговорност”, каза Каракачанов.  

По горещата енергийна тема и двамата се обявиха „за” ядрената енергетика. „Винаги съм бил привърженик България да развива ядрената енергетика. Българският президент трябваше да се намеси няколко пъти, когато по енергетиката бе нанесен удар. Всички промени в българската енергетика са плод на външен натиск. Ние трябва да си гоним националните интереси”, заяви Каракачанов.

„Съжалявам, че и трите големи енергийни проекта не се реализираха и се спряха по политически причини”, заяви Орешарски.
Според Красимир Каракачанов президентът трябва да води балансирана политика.

„Политиката трябва да е прагматична, фина и икономизирана в много голяма степен” смята пък Пламен Орешарски. „Посланици са идвали при мен, за да лобита за свои фирми. Нашата външна политика трябва да бъде там, където може да е българският бизнес. Всякакви външни влияния трябва да се пресичат своевременно”, категоричен бе той.

„Българският президент трябва да бъде преди всичко българофил, а всички други фили трябва да се подчиняват на националния интерес”, подчерта Орешарски.