Красен Кънчев - един от четиримата арестувани за обира на пощата в Хасково, е човекът, за когото се предполага, че е мозъкът на операцията. БЛИЦ успя да се свърже с мъж, който познава Красен Кънчев от времето, когато лежал за кратко в затвора. Влиза там през далечната 2002 г., след като е обвинен, че е участвал в източването на кредитни карти.
"Беше силен, умен, пресметлив, много опасен и отмъстителен. Докато лежахме заедно се хвалеше, че е вършел и обири. Мисля, че зад него през цялото време е била майка му Румянка Николова. Двамата имат много силна връзка. Дори той ми е разказвал, че няколко пъти е карала буса, с който той е извършвал обири. Пак майка му се намеси Красен да излезе от затвора по-рано, пусна си всичките връзки, тя бди над него като лъвица", разказва източникът на БЛИЦ.
 
Майката Румянка живее в село Присово, което е само на четири километра от Велико Търново. Там тя и синът й са вдигнали огромна къща в центъра.


Бащата на Красен, който твърди, че синът му е невинен
 
Пред БЛИЦ кметът на селото Малина Попова описва семейството на Красен като изключително възпитано, тихо и добро. Така говори и за самия Красен, когото смята за "много почтено момче".
 
Независимо, че самият той е разследван, до последно се е разхождал на свобода в селото:
 
"Не съм го виждала, но последните 10-12 дни си беше в селото. Вчера го видях, онзи ден съм го виждала. Но не знам дали е под някакъв надзор в момента. Възпитан, добро момче, прекрасен човек като душевност в отношенията си с останалите. Те ако са го пипнали в нещо, ако е сгрешил, това са си негови проблеми, занимава се с мотоциклетизъм, има много шампионски титли. Иначе знам, че отдавна живее по София", казва пред БЛИЦ Малина Попова.
  
Името на рали състезателя нашумя за първи път през 2010 година. Тогава турските медии алармираха, че Кънчев и шофьорът му Юсуф Мехмед са отвлечени в Истанбул, държат ги като заложници във вила и искат за тях 1 млн. евро откуп. Според тиражираната информация шампионът успял да скрие мобилен телефон и се обадил на жена си. Тя на свой ред алармирала службите за сигурност.
 
Няколко дни по-късно Кънчев се прибрал благополучно в София. След случката тогавашният МВР шеф Цветан Цветанов коментира, че не става въпрос за отвличане, а за неуредени бизнес отношения. Красен Кънчев е родом от великотърновското село Присово. Там обаче живеят родителите му, а той самият е в столицата. Справка в ДАКСИ показва, че преди години е бил съдружник с криминално проявения Тодор Анчев-Русенеца във фирма за хранителни добавки.
 
Четирима души са задържани за големия обир на Централна поща в Хасково, който бе извършен на 8 юни. Разследващите смятат, че обирът е подготвян дълго време и е извършен много професионално, не се изключва и участие на служители от пощата.
 
Крадците са проникнали през оградата в задната част на сградата, след като са я срязали с флекс. След това са влезли през служебния вход, като са счупили патрона на вратата.
 
Охранителят, който е бил на дежурство вътре в сградата, е бил завързан от крадците и залят с белина. След това нападателите са демонтирали охранителните камери.
 
След като са взели парите, са се опитали да заличат следите. В касовото помещение и коридорите, по които са минавали, са разлели препарат.
 
Посипали са навсякъде и косми, с които са се снабдили предварително от фризьорски салон.
 
Източници на БЛИЦ разкриват, че със сигурност Красен Кънчев и съучастниците му са използвали вътрешен човек от пощата. "Красен винаги действа много внимателно и изпипва нещата. За него се знае, че предварително подготвя всяка ситуация и предвижда по няколко варианта. Веднага след обира в определени среди тръгна слухът, че са платени 20% от цялата плячка и то парите са дадени за информация", разкрива източникът на БЛИЦ.
 
Както БЛИЦ писа, освен Красен Кънчев, в ареста е и друг шампион по мотокрос - Кадир Масар с прякор Катката. Зад решетките попада и 41-годишният Антон Н. от Асеновград и 39-годишният Тихомир Мавродиев, шеф на охраната на пощата. Предполага се, че именно той е вътрешният човек, осигурил на крадците безпрепятствен достъп до плячката.

Кадир Масар също е известен в определени среди. В миналото той се ползва с благоволението на небезизвестния крими герой от Хасково Къци Маймуната. Впоследствие обаче двамата се разделят и Кадир се опитва да се дистанцира от предишните си приятели. Така и не успява. След това започва свой бизнес с автомобили и открива малка борса в града. 

Четвъртият задържан е президентът на асеновградския клуб по мотокрос „Мотостарс” Антон Найденов.

С постановление на наблюдаващия прокурор четиримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, изтичащи утре следобед, докогато ще се прецени спрямо кои от обвиняемите да се внесе искане в Окръжен съд – Хасково за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съобщиха от държавното обвинение.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Хасково се извършват и множество други процесуални действия с оглед документиране на престъпната дейност и с цел установяване евентуална съпричастност към случая и на други лица.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ