Одобрението за дейността на руския президент Владимир Путин във федерацията е нараснало от 78,7 процента през август на 81,8 процента през октомври. Повече жители на Русия дават и положителни оценки за работата на кабинета. Това сочат публикувани данни от анкета на социологическия център ВЦИОМ, информира ТАСС.

Според тях през юни т. г. рейтингът на Путин в Русия е достигал 80,5 на сто, през юли - 80,6 на сто. През август одобрението за дейността му е спаднало на 78,7 процента, но през септември е имало ново покачване на 80,0 процента.

Подобрение бележат и оценките за работата на правителството - от 53,6 на сто положителни отзиви през август на 58,3 процента през октомври.

Одобрението за дейността на Държавната дума също е нараснало от септември до октомври - от 39,7 на 45,5 процента.

Генералният директор на ВЦИОМ Валерий Фьодоров свързва промяната в тези показатели с "начало на стабилизация в икономическата ситуация" и "стабилизация във всекидневието" на хората.

В момента 83,5 на сто от населението на страната одобрява дейността на руските въоръжени сили, сочат данните на ВЦИОМ. За десет години рейтингът на армията в Русия е нараснал почти двойно (от 44 на сто одобрение през октомври 2006 г.), отбелязват социолозите.