Антон Тодоров: Роден е през 1966 г. Завършил е политология в СУ "Св. Климент Охридски". Дипломната му работа е на тема "Генезис и природа на патримониалната държава". Има над 200 публикации в българската и чуждата преса. Поканен е за експерт в анкетната комисия на НС за АЕЦ „Белене“. Антон Тодоров даде интервю за в. "Телеграф": за скритата приватизация и за това как дълбоко пазените тайни от миналото рефлектират върху нас днес.
- Г-н Тодоров, как оценявате решението на премиера Бойко Борисов да ревизира всички приватизационни сделки, направени през прехода?
 
- Еднозначно оценявам това решение. Ще кажа, че заявената позиция от премиера да бъдат разследвани всички приватизационни сделки по времето на прехода е една титанична работа. Самият факт, че той се наема с нещо подобно и говори за  проверка през МВР, ДАНС и, дай боже, прокуратурата, е нещо, което не е правено нито като мащаб, нито като готовност. Доколкото познавам премиера Борисов той няма да даде назад. И тук мога да кажа, аз като единствения човек, който е работил в архивите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, мога да помогна не малко. Да не говорим и че във вестник „Телеграф“ публикувахте десетки материали, които биха могли да представляват доказателствен материал за сигнализиране на прокуратурата по една част от сделките. И накрая искам да кажа, че всичко, което е правено досега, е фрагментарно, дори има и изявление на бившия главен прокурор Никола Филчев, който едно към едно казва, че по времето на Костов, когато са правени най-големите зулуми в приватизацията, директно му е казвано прокуратурата да не се занимава с тези работи. Същото твърди и министърът на вътрешните работи до 1999 г. Богомил Бонев, който казва, че му е разпоредено от Костов да не се занимава с приватизацията. Чудно ли е тогава, че резултатът от тази приватизация представлява башибозушко ограбване на икономиката и стопанството на България.
 
- Вие самият работите по тази тема, какво точно разследвате в момента?
 
- Проучил съм и имам цялата документация за около 70 от тези над 3000 сделки. Имам всичко, което е от съдебните архиви, обвинителни актове, доказателства и т.н. Така че можем да уверим читателите ви, че след няколко седмици започва тази до момента изключително мащабна дейност, която ще бъде претворена в едно разследване, което ще бъде предоставено на вниманието на прокуратурата. Става дума за огромни далавери. Всъщност много дълъг е разговорът, но ако концептуализираме схемата, тя се крепи на няколко основни китове. Първият е, че избран кръг хора са допускани до този башибозушки начин на приватизация. Сред тях голяма част са бивши представители на номенклатурата и бивши представители на тайните служби. Тоест нямащи нищо общо с тези хора, на които Костов обещаваше тогава: „Няма да ви подведем, няма да ви излъжем“. Направиха точно обратното. Втората точка, на която се гради тази приватизация, са типови бандитски договори. Масово в сделките участват или РМД, или структури, с които се подписва един договор, в който първо се записва много занижена сума, на която се купуват активите на съответното предприятие. Задължително присъства клаузата, че купувачът плаща 10% от сумата, а другите 90 процента се разсрочват с гратисен период. Третата точка в схемата е, че има анекси. Винаги има анекси, които руинират първоначално и бездруго много занижената цена. Допълнителните анекси са много важна част, винаги има поне един, а понякога има и 3 както е случаят с „Техноимпекс“ ЕАД, който е приватизиран от Корнелия Нинова. Там има 3 анекса, които напълно руинириат първоначалния договор. Четвъртото: след като е подписан договорът с правилния купувач, винаги един от анексите гласи, че може да бъде изплатена останалата сума с всякакви финансови инструменти - разбирайте компенсаторки, цената на които беше десетки пъти по-ниска от номинала. Което допълнително занижаваше свежите пари, които държавата получаваше от приватизацията. Нека го кажем много ясно що за приватизация е това и кому е нужна, след като не влизат свежи пари в опосканата ни държава. И последното, което е много често, тези оставащи 90% въобще не се внасят. Започва едно неизпълнение на приватизационния договор, липса на инвестиции. Започват едни дълги съдебни саги. РМД-то фалира или пък се получава някаква трансформация. Ако обобщим резултата от приватизацията, е такъв, какъвто го знаем. Едни активи с всичките им несъвършенства, някои от тях са деградирали, други са имали ценности, но така или иначе това са били активи за няколко десетки милиарда, а реално получените пари са под 3 милиарда. Това е кощунствен резултат, за който никой не понесе отговорност.
 
- Кажете поне една конкретна сделка, която олицетворява тази схема?
 
- Аз споменах „Техноимпекс“, която е много показателна, защото в нея се съдържат няколко политически предателства, които извърши управлението на Иван Костов в този период. Първо – тази фирма е продадена на работническо-мениджърско дружество. Народният фолклор нарече РМД-тата разбойническо-мениджърски дружества. Та, продаде го на едно РМД, което се наричаше „Техноимпекс 98“ АД. Изпълнителен директор на това РМД е днешната лидерка на БСП Корнелия Нинова, тогава тъмносиня биеща на виолетово проседесарска активистка. Макар че никога формално не е била член на СДС, тя беше от тъй наречените безпартийни седесари или ако се върнем към отговора ми на първия ви въпрос, това бяха избраните много близки до кликата на Костов, Соколов, Бакърджиев. Цяла плеяда хора, които бяха тропосани на такива места.

 Сделката с две думи: през1999 г. министърът на търговията Валентин Василев и изпълнителният директор на „Техноимпекс 98“ Корнелия Нинова сключват договор, според който 67% от акциите на “Техноимпекс“ се продават за 700 000 долара. Някой би казал не малка сума, но ако влезете в детайлите на самия договор, ще видите точно тази схема, за която ви говорих – плащане 10% като другите 630 хил. са разсрочени за 10 години. Веднага след това следва първият анекс – първо се въвежда възможността компенсаторки да бъдат ползвани като платежни инструменти. Вторият анекс пък с него се деградират клаузите на договора, намаляват се дължимите инвестиции. Тоест това, с което трябва да е конкурентното предимство на това РМД, за да спечели съответната процедура, започва с анекси да бъде намалявано. След това има трети анекс, с който се премахва изискуемостта за откриване на нови работни места, с една дума прави на пух и прах приватизационния и без друго много облекчен договор. Интересното е, че през тази 1999 г. в момента, в който Нинова бурно се втурва в приватизацията, тя става горд собственик на апартамент от 128 квадратни метра с гараж. През 2004 г. тя все още е акционер, държи 5550 акции от капитала на РМД-то, нещо, което е много важно да бъде подчертавано, защото Корнелия Нинова излъга по много нагъл начин в едно интервю през април тази година, че тя нямала никаква собственост в това РМД, била само изпълнителен директор, виждате ли, а РМД-то било собственост на работниците, които са го купили. Вчера публикувахте и вие една декларация, собственоръчно написана, нотариално заверена, в която тя самата декларира, че притежава блокираща квота в РМД-то. Прощавайте във всяка една нормална държава един политик автоматично ще изхвърчи от политиката след такава грандиозна лъжа. Тук госпожата продължава да ни се надсмива и да обяснява, че ще спечели президентските избори. И последно по схемата минават няколко съдебни саги, Калоян Топалов тогава съдия в Софийски районен съд първоначално заявява, че РМД-то  не дължи никакви неустойки. На финала на последна инстанция дружеството е осъдено да плати 50 хил. долара.  В крайна сметка тя става заместник-министър през 2005 г. и излиза от цялото това нещо. Да не забравим, че преди това продава акциите и си купува ново апартаментче. А глупавите българи да духат супата, както казваше един футболист. Няколко години след нейното министерстване РМД-то фалира, а държавата остава с пръст в уста. В случая ние, българите. Ето една схема, която според мен е нагла и нахална. Оказва се, че в България едни и същи човечета правят едно и също през годините. Аз ще си позволя да кажа следното нещо: казват, че дори и животните не се спъват два пъти в един и същи камък, а ние, българите, които претендираме, че сме втори по интелект след евреите, се спъваме многократно в един и същи камък. Не ми е удобно да кажа извода, но той е очевиден.
 
- Как тази история кореспондира с днешното поведение на Корнелия Нинова?
 
- Тя беше инсталирана начело на БСП чрез един срамен сговор. Това беше политическо отъркване с най-корумпираните групи в БСП. Да не забравяме, че тя буквално изтъргува това си място там и зад нея, както много правилно написахте, се крие фигурата на Дългия инкасатор. Тя всъщност беше фронтменът на Р. Овч., който в момента знаем, че най-накрая се очаква да му бъде потърсена отговорност за АЕЦ „Белене“ и останалите зулуми като „Бобов дол“ например. Като негова марионетка от позицията си в момента, тя се опитва да го прикрие, и то не само за „Белене“, а и за мръсната афера „Бобов дол“, от която повярвайте ми ще излязат много срамни неща. Но да не влизам в подробности по тази тема сега, тъй като още не съм анализирал напълно документите и доказателствата, които имам. В момента, в който съм напълно готов, повярвайте няма да има прошка за никого от тях. Очакват се срамни разкрития.
Но да допълня тезата си за Нинова. Тя в момента играе ва банк, нека да го кажем едно към едно. Неслучайно издигането на пенсионирания военен Румен Радев е последната сламка, за която се е хванала, защото ако те не спечелят изборите, тя ще изхвърчи на секундата. И с нейната кариера е приключено. В момента тя играе ва банк, затова не се спира пред нищо. Затова призовавам всички българи да дадем достоен отпор на тези опити за реанимиране на най-мътната част от българската социалистическа олигархия, която нанесе едни от най-огромните поражения върху снагата на българската държава през годините на прехода.

Интервюто взе Радослав КИРОВ