По всичко личи, че изборите ще бъдат решени с балотаж. Най-вероятно до него ще достигнат Цецка Цачева и Румен Радев. Очакваното наличие на опция „Не подкрепям никого“, както и апелите на различните партии за втория тур могат да променят ситуацията.
Затова и данните отразяват само най-общи нагласи. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а Цачева – на 31,3%. Данните са от експресен телефонен сондаж, който цели да улови новата ситуация – след подкрепата на ДПС към Пламен Орешарски.
 

Наблюдава се стандартното преди избори общо покачване на нивата на заинтересованост към кандидатите и към изборите въобще, съчетано и с противоречивото внушение, че гласуването е задължително. Декларативната активност към днешна дата може да се изчисли на около 55% от всички имащи право на глас - според избирателните списъци. Опцията „не подкрепям никого“ за първия тур се подкрепя от 5,6% от всички имащи право на глас. Колко хора ще я ползват реално - на този етап може да бъде само хипотеза. 
 


ПАСПОРТ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО 

Данните не са прогноза за президентските избори, а отразяват моментната картина на декларативните нагласи. Сондажът е възложен, финансиран и проведен от Галъп интернешънъл болкан. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Един процент от извадката отговаря на 56 000 души. Сондажът е проведен сред 1003 души, от 23 до 25 октомври. Сондажът може да послужи за най-общ ориентир.