Окръжният съд в Пазарджик прочете показанията на втория таен свидетел по делото срещу 14 подсъдими за разпространение идеите на ИДИЛ, дадени от него по време на разпита пред съдия Кристина Пунтева.
Според него в проповедите си Ахмед Муса е призовавал хората да не се подчиняват на законите на държавата, а на законите на шериата. Освен това той е говорил да не се гласува, защото това е против законите на исляма, съобщи "Фокус".

В проповедите му е имало призиви също поддръжниците му да заемат бойни позиции и да застанат под знамената на ИДИЛ.

Тайният свидетел твърди също, че е виждал Ахмед Муса да проповядва на фона на черно знаме с арабски надписи. Той уточнява, че преди да се появи ИДИЛ не е виждал такова знаме. След прочитане показанията на свидетеля, прокуратурата, адвокатите и самите подсъдими зададоха въпроси към него.

Във въпросите се търси уточняване на факти и обстоятелства, посочени от свидетеля, а именно участвал ли е и той в проповедите, различава ли отделните направления на исляма, присъствал ли е лично на проповедите на Муса, посещавал ли е молитвените домове в Пазарджик и Асеновград. Освен това подсъдимата Александрина Ангелова зададе въпрос към свидетеля дали след посещаване на проповеди на Муса е станал привърженик на радикалното течение на исляма. Подсъдимият Ахмед Муса също зададе въпроси, свързани с вероизповеданието на свидетеля и познанията му за исляма.