На нечовешка драма се натъкна БЛИЦ в Сопот. Бяхме сезирани от студентка, че във входа на блока й в града на Вазов е изоставена сама, без придружител, възрастна жена. Тя е с психически отклонения, в инвалидна количка е, защото има проблеми с краката и от септември е неподвижна. Въпреки че студентката Радка е звъняла посред нощ на 112, на полиция, на всички институции, за които се е сетила, не е срещнала помощ и подкрепа.
Така Радка се свърза с БЛИЦ. До 1 часа след полунощ продължи комуникацията по телефона на репортера ни със заместник-кмета Николай Новаков. Той обеща да изпрати храна, вода и топли одеяла на несретницата и го направи.

Вчера сутринта социалните реагираха по разпореждане на кмета Деян Дойнов и настаниха Лазарина в болницата в Сопот. Преди това нещастната жена мина на преглед на невролог. Това обаче е временно решение, защото когато я изпишат от здравното заведение, няма къде да отиде. Тя не иска в старчески дом, настоява да й бъде намерена евтина квартира, но няма как да се грижи сама за нея. Кметът коментира, че биха могли да я включат към програмата за социални асистенти, но трябва да има дом, а община Сопот не разполага с общински жилища, които да са приспособени за инвалиди и в които да я настани.

Заместник-кметът Николай Новаков е категоричен, ще сезира прокуратурата, защото разследващите трябва да издирят законните наследници на Лазарина, които да се погрижат за нея. 

Историята: Когато отидохме тъмния, мизерен коридор при Лазарина, гледката бе потресаваща. Наоколо бе мръсно, вонящо на урина. В студения, мрачен и мизерен коридор лъхаше на самота. И на жестокост. Само усмивката на студентката Радка и ентусиазмът на младото момиче вдъхвали надежда на изоставената жена.

На въпрос на БЛИЦ към Радка защо вместо да отиде на дискотека цяла нощ се грижи на несретницата, момичето отговори само: „Защото имам добро сърце”.
 

БЛИЦ установи, че освен заболяване на краката, Лазарина има и психически проблеми. Тя ни разказа, че преди около година пристигнала в Сопот от Пазарджишко, от където е родом. Тогава краката я болели, но се движела. Наела си квартира в същия този блок. Когато преди седмица много се влошило състоянието й и изпитала адски болки, хазяинът й я закарал в карловската болница. После я изписали, оставили я във входа на блока и си тръгнали. Никой не знаел, че патронът на вратата на квартирата е сменен.

Според Лазарина нямало причина това да бъде направено. Тя каза още, че дядо й, който бил жив и бил прокурор в Пазарджик, купил апартамента за нея. Това естествено е плод на фантазиите на нещастницата. 

БЛИЦ се свърза с хазяина, който бе категоричен, че договорът за квартирата е изтекъл на 30 септември, че жената не си е плащала наема 3 месеца, токът също и е била уведомена, че няма как да продължи да обитава жилището. Освен това вътре било страшно - в урина и фекалии, тъй като нямало как инвалидизираната жена да чисти. 

Така миналия ден, когато се опитала да отключи вратата на вече бившия си дом, Лазарина не успяла и останала в коридора. Багажът ѝ бе събран в торби, оставени пред вратата. 

Лазарина има син в Америка и дъщеря, омъжена във Франция. БЛИЦ се свърза по телефона с дъщерята, която безотговорно заяви, че търси някой, на когото да прати пари, за да закара майка й до летището. Дъщерята обаче не отговори на въпроса ни как и кой ще се наеме да качи на самолет инвалид и то с психични проблеми.

Не отговори и на въпроса ни нормално ли е майката да бедства, а децата да не се притекат на помощ. Оставяме този репортаж, в който уж няма виновни, но има бедстваща жена без изход, отворен и недовършен.

БЛИЦ ще продължи да следи сагата и ще се опита да помогне доколкото може за решаване на проблемите. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ