Скандал се разгоря в Босна и Херцеговина заради затворен арабски комплекс в босненско село. Местни жители са разгневени, защото им е забранено да влизат в него, освен ако не са работници или чистачи.
Комплексът е строго охраняван - обграден е с високи стени и портал за влизане с пазачи. Местните жители смятат, че е незаконно чужденци да купуват част от страната и след това да им забранят да влизат. Има информации, че в комплекса живеят само жени с децата си, а мъжете им идват много рядко.

Оказва се, че инвеститори от Близкия Изток са закупили имот и построили 160 луксозни къщи близо до гр. Тарчин, който се намира близо от столицата Сараево.

Къщите, които се предлагат на пазара в Кувейт, се продават за около 150 000 евро. Според обяви за въпросните къщи, домовете се построени в "мюсюлманска държава, надарена с красива природа от Аллах".

Агент по недвижими имоти заяви пред местните медии:

"Собствениците не искат да се смесват с местното население. Те имат свои собствени традиции, когато става въпрос за облекло, поведение и молитва, и не искат други хора да се вглеждат в тях."

Местен аптекар казва: "Ние сме мюсюлмани, но се молим в домовете си и в джамиите, и сме светска държава. Те са различни от нас."

Новината за арабското село е поредното доказателство, че екстремисти от Ислямска държава са намерили подходящ терен, при това в континенталната част на Европа, където да настанят свои бойки и всеки, който е "готов да отговори на призивите за джихад."

Парцели в Осве, Босна и Херцеговина, били купени от терористичната организация и службите за сигурност вярват, че районът се използва за обучение на терористи.

В германските медии беше съобщено, че над 300 мъже от Босна са се присъединили към Ислямска Държава в Ирак и Сирия.

Източник: Канал 3