Нови схеми за трафик на хора, чрез експлоатация на уязвими групи, свързани и с мигрантската криза, разкрити от прокурор Гергана Кюркчийска доведоха до награждаването и за втори път с престижната награда „Джовани Фалконе“. Административният ръководител на районната прокуратура в Оряхово беше отличена на церемония в сряда, пише „Конкурент“.
Според разкритията на Кюркчийска, в дъното на аферата стоят косовски албанци. Сключвани били фиктивни граждански бракове – някои принудителни, а други – уредени, с бедни българки между 20-30 години от Северозападна България. Подбирани са момичета от ромски произход, тъй като за тях това е обичайна практика. Тарифата е между 5 000 - 10 000 лв., като парите са плащани на родителите на момичетата.

Българките се омъжвали за косовски албанци в Македония, тъй като процедурата по сключване на граждански брак там е по-облекчена. След това момичета имат задължението да последват съпрузите си, като голяма част от тях отива в Швейцария. Там са сексуално експлоатирани в публични домове или в сръбски механи. По същата схема в Кипър, Македония и Гърция се сключвали и граждански бракове между циганки от България и мъже от афро-азиатски произход.

Според прокурор Кюркчийска, това „е нова тенденция за узаконяване на нелегалната миграция“. Тя прогнозира, че в близките 5 години Европа ще бъде залята и няма да има законовата възможност да се експулсират тези лица, защото имат сключени бракове с лица от държава на ЕС. Заради разликите в законодателствата на отделните държави и начините на квалифициране на това престъпление, няма точна статистика за броя на пострадалите. 

През последните няколко години трафикът на хора с цел принудителен брак става разпознаваем и у нас. За първите 6 месеца в администрацията на Комисията за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала, свързани със сключване на фиктивен брак. Сигналите засягат лица между 20-25 години, от групи с високи нива на безработица и бедност.