"Ислямска държава" (ИД) подпали нефтените кладенци близо до иракския град Мосул, считан за тяхна столица. В северния град от 17 октомври започна офанзива за изтласкване на джихадистите, като в отговор главорезите настъпиха към съседни градове, както и използваха стотици за жив щит, съобщава БГНЕС.
Подпалени били нефтопроводи в град Каяра, южно от Мосул. Над града се издига гъст черен дим, което затруднява движението на сухопътни войски и застрашава здравето на цивилното население, посочва телевизията. В нощта на 17 октомври иракският премиер Хайдер ал Абади обяви началото на военната операция за освобождаване на Мосул от ИД. Иракски военни и полицейски сили, както и кюрдски формирования, с подкрепени от авиацията на водената от САЩ коалиция започнаха масирано настъпление към Мосул.

Хуманитарни организации изразиха загриженост - според тях биха могли да пострадат хиляди цивилни и стотици хиляди да станат бежанци. Вторият по големина град в Ирак с население от 1,3 милиона души, повече от две години е под контрола на ИД. 

Стана ясно и че иракските специални части за борба с тероризма са открили един от най-дългите тунели, оборудвани от екстремистите  източно от Мосул.
Както съобщава телевизия "Ал Сумария", инженерното съоръжение води от военния лагер Дженин, освободен наскоро от иракските сили за сигурност, на 3 км от центъра на провинция Ниневия. "Тунелът е захранен с ток и вода, има климатична система", каза източник от силовите структури. В околностите на Дженин също така е открита и унищожена една от най-големите бази на ИД за производство на самоделни взривни устройства.

За 11-те дни от операцията за освобождаването на Мосул от ИД са ликвидирани 772 терористи, 23-ма са взети в плен, унищожени са 127 коли-бомби и 30 минометни установки. Сапьорите са разминирали районите, напуснати от екстремистите, близо 400 самоделни взривни устройства и 1,5 тона експлозиви. Тези данни бяха оповестени днес от иракските въоръжени сили.

Военната операция за освобождаването на Мосул (административен център на провинция Найнава) нот ИД започна сутринта на 17 октомври.