НАТО продължава да укрепва своя източен фланг и създава инфраструктура за „отвръщане на възможната руска агресия“, пише руското издание „Коммерсант“.
На завършилата вчера среща на министрите на отбраната на Алианса беше окончателно приет националния състав на батальоните, които ще бъдат разположени в балтийските държави и Полша. Малко преди заседанието пък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг създаде нов пост – помощник по разузнаването, в чиито отговорности влиза и наблюдение на ситуацията по източните граници на блока.

Столтенберг назова окончателната дата и състав на международните батальони, които ще бъдат дислоцирани в Латвия, Литва, Естония и Полша. Тези военни сили ще бъдат ръководени от Съединените американски щати, Германия, Великобритания и Канада. В канадския батальон ще влязат войници от Албания, Италия, Полша и Словения. В американския – от Румъния и Великобритания. В британския – от Дания и Франция. За групата военни под германско ръководство военни части изпращат от Белгия, Хърватия, Франция, Люксембург, Холандия и Норвегия.

„Ние не търсим нова Студена война с Русия“, увери Йенс Столтенберг и добави: „Нашият отговор е регулиран и пропорционален и ние бихме искали да снижим напрежението до минимално ниво“.