Официално данните на Главно мюфтийство показват, че само 20 жени в България носят бурки, съобщава Bulgaria ON AIR.
"Така. Установени случаи има само в Пазарджик. Нямаме такава информация от нашите районни мюфтии, че има и в други населени места", коментира говорителят на Главното мюфтийство Джелял Фаик.

В рамките на експеримента на Bulgaria ON AIR  показава как в София жена скрила напълно лицето си безпроблемно се придвижва в Общината, на улицата и дори в района на летището.

На този фон именно в Пазарджик, където за първи път беше въведена забраната за носене на бурки, са глобени за няколко месеца 11 жени. От Главно мюфтийство нямат информация, която да потвърждава твърдението на Прокуратурата, че на тези жени се плаща, за да създават напрежение в обществото.

"Наистина това е много сериозно нещо и трябва да се разнищи", коментира Фаик.

От ръководството на мюсюлманското вероизповедание питат как този закон ще бъде прилаган на практика в случай на мотористи, които скриват лицето си, жени с модни аксесоари и дори по време на предстоящия Хелоуин. Темата обаче не е на дневен ред пред Столичната полиция.

"То е ясно, че наистина този закон е с цел да ограничава правата на мюсюлманите. Този гняв ескалира и в един момент, не дай си Боже, ако наистина не се упоменат и осъзнаят нашите управници, това ще ескалира", прогнозира Фаик.