Руското министерство на отбраната е установило, че информацията на УНИЦЕФ за въздушен удар по училище в Идлиб не отговаря на действителността.
Публикуваните в чуждестранни медии видеокадри на въздушния удар са резултат от сглобяване на над 10 различни отрязъци, заяви говорителят на министерството генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА. 

Руското военно ведомство щателно е анализирало данните от всички средства за обективен контрол на въздушната обстановка в Северна Сирия, за да провери информацията на УНИЦЕФ.

"Публикуваните в редица чуждестранни медии видеокадри за нанесен удар в Хас са сглобяване на над 10 монтирани отрязъка, заснети по различно време на денонощието. В сряда 26 октомври в този район не е имало нито един самолет на руските въоръжени сили", заяви Конашенков.

Руската бойна авиация е направила снимки на района на селището Хас в провинция Идлиб, където се твърди, че е бил нанесен въздушен удар. Установено е отсъствие на характерните за въздушни удари материални щети.

"От направените от руски дрон снимки се вижда, че няма никакви щети по покрива на училището, нито кратер от взрив на авиобомба в района на училището. Впрочем за тези сведения може да бъде отправено запитване към американските ни колеги", отбеляза говорителят на руското министерство на отбраната.

По същото време в района е засечен американски разузнавателно-нападателен безпилотен самолет Ем Кю 1Б "Предътър", добави Конашенков.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска незабавно и безпристрастно разследване на атаката срещу училище в Сирия.

Неговият говорител посочи, че сирийското правителство първо трябва да разследва това нападение, но припомни, че Съветът за сигурност на ООН и Международният наказателен съд също могат да се сезират при военни престъпления.