Има ли нещо по-хубаво от невероятния аромат на съботна палачинка? Без значение дали ги предпочитате със сладка или солена плънка, със сигурност това ще е първото нещо, което ще свърши на масата - особено, ако имате и деца вкъщи, пише gotvach.bg.

Ако и вие смятате така - тази статия е точно за вас. Тук ще откриете някои малко известни факти свързани с това сладко удоволствие, както и съвети на топ кулинар относно приготвянето им.

Хората по цял свят ги обожават, но на различни места те се приготвят и по различен начин. В Ирландия например в сместа за приготвянето им се добавят ром и ароматни подправки. Пържат се изключително тънки и се поръсват със захар и лимонов сок. Предложат ли ви палачинка в Холандия, бъдете подготвени за вкус на джинджифил, касис и шунка.

Начините на приготвяне, като оставим настрани съставките, са два - със или без набухвател. Американските палачинки са много пухкави именно заради бакпулвера в тях, докато в Русия те приличат по-скоро на питки, замесени с мая.

У нас пък традиционно приготвяме този десерт с мляко - прясно или кисело, но за още по-интересен и изразен вкус може да опитате с газирана вода, бяло вино, шампанско или дори бира.

Британският кулинарен експерт Гордън Рамзи споделя неговите тайни за перфектната палачинкова смес. Той казва, че е препоръчително сместа да се забърква с блендер, за да стане тя по-въздушна.

Тайните на Гордън Рамзи за перфектна палачинка

Течните съставки трябва да са или охладени, или на стайна температура, но в никакъв случаи топли. Започва се от по-ниска степен на блендера и постепенно тя се увеличава докато не се получи гладка смес.

Пърженето според него е също толкова важно, колкото и тестото. Палачинките трябва да се пържат на силен огън и в растителна мазнина. Ако ги предпочитате с масло, трябва да сте подготвени, че по този начин те загарят прекалено бързо, докато олиото може да се загрее до по-висока температура без да загори.

Използват се не повече от 2 с.л. мазнина за една доза палачинки. Завъртате бързо тигана за да се разлее сместа навсякъде и чакате. Не след дълго ще похапвате от крехкото, дантелено и много любимо лакомство.